Berlin: Državni i crkveni dužnosnici odaju počast Papi

ISTAKNUTI predstavnici političkog i vjerskog života u Njemačkoj izrazili su u nedjelju duboko žaljenje u povodu smrti poglavara Rimokatoličke crkve i za Papu Ivana Pavla II. rekli da je bio izvanredna osoba svjetske povijesti, moralna instituciju koja je pridonijela približavanju Njemačke i ostalog dijela Europe nakon Drugog svjetskog rata.

Njemački predsjednik Horst Koehler posebice je istaknuo upornost, odlučnost te diplomatsku istančanost kojom je Ivan Pavao II. postupao tijekom procesa pada "željezne zavjese". U mom sjećanju će uvijek ostati Papin prolazak kroz Brandenburška vrata 1996. godine, izjavio je njemački predsjednik.

Zauzimanje za pad "željezne zavjese" je i po mišljenju predsjednika Njemačke biskupske konferencije kardinala Karla Lehmena jedna od najvećih zasluga preminulog Pape Ivana Pavla II. On je također istaknuo Papinu ulogu "graditelja mostova izmedju starih i mladih, siromašnih i bogatih te konfesija i religija".

Predsjednik Vijeća njemačke Evangeličke crkve biskup Wolfgang Huber istaknuo je Papino zauzimanje za širenje ideje ekumenizma.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je, za državnu TV postaju NDR, da je Papa svojim radom i svojom osobnošću promijenio naš svijet. On je posebice naglasio Papino zauzimanje za ekonomsku jednakost, za to da gospodarstvo sluzi ljudima a ne obratno.

Ministar vanjskih poslova Joschka Fischer cijeni osobnost i prisnost kojom je Papa djelovao na svoje sugovornike.

Čelnici demokršćanske Unije CDU/CSU Angela Merkel i Edmund Stoiber drže da je s Ivanom Pavlom II. otišla "najfascinantnija i najuvjerljivija osoba današnjice".

Na vijest o Papinoj smrti nekoliko tisuća vjernika spontano se okupilo ispred katedrala u Koelnu i Muensteru gdje su molitvama izrazili svoju povezanost s preminulim Papom.

Pročitajte više