Berlin i Pariz predstavili deset projekata za gospodarski rast

FRANCUSKA i Njemačka predstavili su u četvrtak u Berlinu, gdje je održan sastanak presjednika Jacquesa Chiraca i kancelara Gerharda Schroedera, popis deset velikih investicijskih projekata koji bi trebali pridonijeti gospodarskom rastu Europe.

"Francuska i Njemačka žele konkretno pridonijeti jačanju gospodarskog rasta i konkurentnosti. Jedan od tih doprinosa sastoji se u predstavljanju konkretnih projekata", kaže se u zajedničkom priopćenju objavljenom nakon sastanka francusko-njemačkog vijeća ministara.

U priopćenju se kao velika područja investiranja navode telekomunikacije, transport, istraživanje i trajni razvoj u koji, među ostalim, spadaju projekti zaštite okoliša i obnovljivi izvori energije.

Ukupna svota koja bi se trebala izdvojiti za te projekte nije naznačena u priopćenju, no mediji nagađaju da je riječ o oko 3 milijarde eura.

Francuska i Njemačka će, zajedno sa svojim partnerima, nastaviti suradnju kako bi se pripremile predstojeće faze pregovora o pokrenutoj inicijativi, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više