Berlin: Počela konferencija o europskoj kulturi

U BERLINU je u petak počela dvodnevna Konferencija o europskoj kulturnoj politici pod nazivom " Europi dati dušu" a cilj konferencije je aktivirati kulturu kao čimbenika u političkom djelovanju Europske unije a posebice kao komponente procesa europskog ujedinjenja.

Otvarajući konferenciju njemački kancelar Gerhard Schroeder usprotivio se stvaranju europske "naddržave". Europa budućnosti će i dalje biti Europa nacionalnih država i regija s vlastitim nadležnostima, zaključio je Schroeder.

Probleme nezaposlenosti, kriminaliteta i migracije moguće je riješiti samo putem prekogranične suradnje, rekao je njemački kancelar.

On se, isto kao i njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer koji je također govorio na otvorenju konferencije, još jednom zauzeo za primanje Turske u Europsku uniju. Uniji se pruža povijesna prilika da preko Turske izgradi most prema islamskom svijetu, zaključio je Schroeder.


Joschka Fischer je izrazio nadu da će jednog dana svi stanovnici Europske unije koji za sebe s ponosom govore da su muslimani isto tako jednog dana s ponosom moći reći i da su Europljani.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso smatra da Europa nema samo gospodarski nego i veliki kulturni potencijal koji bi trebalo bolje iskoristiti.

U radu dvodnevne konferencije uz mnoge kulturne djelatnike i dužnosnike sudjeluje i visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Javier Solana, koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek te bivši njemački ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher.

Pročitajte više