BERLIN SPREMAN PODRŽATI EU-OVE PLANOVE O POPISIMA PUTNIKA U AVIONIMA

Njemačka je vlada spremna podržati sporazum Europske unije i Sjedinjenih Država o razmjeni informacija o putnicima u zrakoplovima, objavila je u subotu glasnogovornica ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je potvrdila podatak iz najnovijeg broja tjednika Der Spegel da je Berlin sada spreman suglasiti se s tim planovima Unije unatoč određenim rezervama.

Članak u Spiegelu objavljen je u trenutku kad o tom pitanju u sjedištu EU-a u Bruxellesu počinje presudni krug pregovora, a neke druge zemlje, među njima i Francuska, još izražavaju dvojbe.

Der Spiegel je objavio da su njemačka ministarstva unutrašnjih poslova i pravosuđa u velikom sporu oko toga pitanja. Ministarstvo pravosuđa i savezni dužnosnici za zaštitu privatnosti izrazili su ozbiljno protivljenje takvoj ideji i tvrde da EU-ov nacrt prijedloga nije dovoljno sačuvao prava zrakoplovnih putnika te da nije jasno čemu bi ti podaci služili.

No Der Speigel piše i da je ministarstvo unutrašnjih poslova u toj raspravi pobijedilo zaključivši da je EU-ov tekst u skladu s njemačkim propisima o zaštiti privatnosti.

Sjedinjene Države traže od EU-a tješnju suradnju u razmjeni informacija o zrakoplovnim putnicima radi jačanja borbe protiv terorizma.

(Hina) xvm yrt

Pročitajte više