Berlin: Uhićeni krijumčari ljudima

PRILIKOM jučerašnjih racija u sjevernoj i istočnoj Njemačkoj usmjerenih protiv bandi krijumčara ljudima uhićeno je 15 osoba, priopćilo je u srijedu tužiteljstvo u Hamburgu. Uhićeni, državljani sjevernoafričkih zemalja, osumnjičeni su za sustavno krijumčarenje osoba iz Sjeverne Afrike i za izradu lažnih isprava.

U raciji koja je izvršena u 21 stanu u gradovima Hamburgu, Hanau i Cottbusu zaplijenjena je veća količina lažnih obrazaca, krivotvorenih putovnica i osobnih isprava a u akciji je sudjelovalo 280 pripadnika Njemačke pogranične policije (BSG).

Hamburško tužiteljstvo već od ljeta 2003. prati kretanje petnaestorice osumnjičenih od kojih je najmlađi 16 a najstariji 56 godina.

Njemački ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka njemačke- SPD) izrazio je zadovoljstvo uspjehom istražnih tijela. On je naglasio potrebu za sustavnijim kontrolama kako bi se spriječila zloporaba njemačkog zakona za pružanjem političkog azila. Schily je ponovio inicijativu za osnivanje prihvatnih centara u sjevernoafričkim zemljama u kojima bi bili smještane izbjeglice uhićene prilikom pokušaja ulaska u neku od zemlja Europske unije. Schilyjev prijedlog, koji kod koalicijskog partnera Zelenih nailazi na otpor, predviđa da u centrima za prihvat koji se ne nalaze na području Europske unije, budu preispitani zahtjevi za pružanjem azila u nekoj od europskih zemlja.

Stručnjak za unutarnjopolitička pitanja SPD-a Sebastian Edathy zatražio je pravedniju raspodjelu izbjeglica po zemljama Europske unije i to proporcionalno broju stanovnika. Sličan model je djelovao u slučaju kosovskih izbjeglica pa ne vidim razloga zašto on ne bi bio primijenjen i na ostale izbjeglice, rekao je Edathy.

(Hina) nkre

Pročitajte više