Berlinska filharmonija: Rattle iduće sezone obećaje "avanturu"

DIRIGENT Berlinske filharmonije, Britanac Sir Simon Rattle, obećao je "avanturu" predstavivši u ponedjeljak program sljedeće sezone jednog od najuglednijih svjetskih orkestara čiju je jedinstvenu "znatiželju i "otvorenost" pritom pohvalio.

"Nikad nisam bio pretjerano sklon duhu getoa u najširem smislu te riječi; željeli smo svojim programom ponuditi avanturu", naglasio je šesti ravnatelj fiharmonijskog orkestra, koji je na tom mjestu 2002. naslijedio Talijana Claudija Abbada.

Ocjenjujući vrlo pozitivno svoju prvu sezonu, Rattle je izjavio da se "nije nadao tolikom užitku rada s okrestrom koji treperi od iznimne osjećajnosti kakvu posjeduje rijetko koji okrestar u svijetu".

Kako navodi dirigent, novi program je nastavak i proširenje filozofije ovogodišnje sezone koja završava u lipnju: vrlo moderni kompozitori u kombinaciji s klasičnima.

Poseban će naglasak biti na Haydnu (Simfonija br. 67 i br. 90) te na Mozartu i to s operama "Cosi fan tutte" i "Idomeneo", koje Berlinska filharmonija do sada nije izvodila.

Na programu će biti i Bela Bartok i Antonin Dvorak, dok će Sir Rattle eksperimentirati s jazz pjevačicom Dianne Reeves s kojom će izvesti Mauricea Ravela i Georgea Gershwina.

U okviru suvremenog repertoara orkestar će izvesti nova djela Henrija Dutilleuxa i Tana Duna, kao i praizvedbu djela "Surrogate Cities" Heinera Goebbelsa.

Među gostima-dirigentima koji će u sezoni 2003./2004. nastupiti s orkestrom su Daniel Barenboim s Beethovenom, Pierre Boulez s Belom Bartokom, Nikolaus Harnoncourt koji će dirigirati Schuberta, dok će se nakon dvije godine vratiti i Claudio Abbado i to s Frankom Martinom i Gustavom Mahlerom.

Dvojica majstora u interpretaciji barokne glazbe, Nicholas Kraemer i Giovanni Antonini, prvi put će nastupiti s Berlinskom filharmonijom.

Berlinska će publika imati prilike slušati violinističku zvijezdu Anne-Sophie Mutter, kao i božanstvenu mezzosopranisticu Ceciliu Bartoli u izvođenju djela Antonija Salierija.

Uz to što raznolikim i modernim programom želi privući i mlađu publiku na svoje koncerte, Rattle je izjavio da nema ništa protiv "sjede kose" te da želi da glazbu Berlinske filharomonije slušaju svi "otvorenih ušiju i osjete život i uzbuđenje".

Pročitajte više