Berlusconi: "Ja sam gotovo Nijemac"

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi, pokušavajući izgladiti incident s Njemačkom koji je uzrokovao prošlog mjeseca u Europskom parlamentu, izjavio je njemačkom časopisu da je "on sam gotovo Nijemac".

Berlusconi je uzrokovao diplomatski incident kada je njemačkog parlamentarca usporedio s čuvarem nacističkog logora. Ubrzo nakon toga ministar njegove vlade Nijemce je nazvao "plavokosim nacionalistima" koji osvajaju talijanske plaže.

Talijanski je premijer u intervjuu, koji će njemački list Bild objaviti u ponedjeljak, izjavio kako su on i kancelar Schroeder zajedničkim snagama pokušali izgladiti situaciju.

"Kancelar Schroeder i ja smo učinili sve kako bismo izgladili incident i riješili ga kao i ostale probleme koji se u parlamentu pojavljuju. Blizak odnos koji veže Italiju i Njemačku ne može biti bolji", rekao je.

Schroeder je i sam od Berlusconija zatražio ispriku te otkazao ljetovanje koje je planirao provesti u Italiji nakon uvredljive izjave talijanskog ministra turizma Stefania.

Berlusconi koji tvrdi da je njegov komentar u Europskom parlamentu zapravo bila šala, navodi kako dijeli mnoge tradicionalne njemačke vrline te izrazito poštuje njemačku kulturu.

"U Italiji me gotovo smatraju Nijemcem zbog silne strasti prema poslu i zbog toga što potječem iz Milana, grada u kojem ljudi izuzetno puno rade. Rad, rad, rad. Ja sam gotovo Nijemac", rekao je talijanski premijer u intervjuu.

Pročitajte više