Berlusconi poslije europskih izbora ne misli odstupiti

TALIJANSKI premijer Silvio Berlusconi izjavio je kako poslije europskih izbora neće podnijeti ostavku, ali da će promijeniti neke ministre kako bi ojačao svoju vladu desnog centra.

"Više od 20 milijuna Talijana dalo mi je svoje povjerenje na pet godina", rekao je Berlusconi u razgovoru za list "Corriere della Sera" od ponedjeljka jamčeći kako njegova vlada neće otići i ističući da "apsolutno isključuje krizu vlade poslije izbora".

Berlusconi je rekao kako njegov pokret Naprijed Italijo trenutno, prema posljednjim anketama, dobiva iznad 25 posto glasova birača. Odgovarajući na izjavu čelnika oporbene Demokratske ljevice i bivšeg premijera Massima DAleme, listu "Repubblica" od nedjelje, kako bi trebao podnijeti ostavku u slučaju poraza, Berlusconi odgovara kako se DAlema svojevremeno morao povući poslije svog poraza jer je "bio nelegitimno na položaju premijera i pripada najradikalnoj struji sovjetskog komunizma".

Prema njegovim riječima, na europskim izborima, koji će se u Italiji održati 12. i 13. lipnja, koalicija desnog centra će dobiti većinu unatoč medijima koji pod utjecajem ljevice pišu kako vlada nije učinila ništa.

"Ostvarili smo četiri od pet točaka iz ugovora s Talijanima. Sada ćemo smanjiti poreze", rekao je Berlusconi najavljujući potez kakav je svojevremeno učinio i pokojni američki predsjednik Ronald Reagan.

Talijanski premijer je uoči prošlih parlamentarnih izbora 2001. potpisao tzv. Ugovor s Talijanima u kojem je naznačio točke koje će njegova vlada provoditi, a sada tvrdi kako ih ostvaruje s uspjehom.

Berlusconi je kao moguće najavio samo promjene unutar vlade.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više