Besplatnim telefonom protiv korupcije

Građani suočeni s korupcijom od ovog se tjedna za savjet mogu obratiti Antikorupcijskom centru organizacije Transparency International Hrvatska (TIH), čiji će ih volonteri putem besplatnog telefona uputiti na nadležna tijela i upoznati s mehanizmima pritužbi.

Antikorupcijsko savjetovalište za građane, koje financira Europska komisija, neće pružati usluge pravnog zastupanja niti će djelovati kao istraživačko tijelo, nego će nastojati pomoći isključivo pružanjem savjeta, kažu u TIH-u.

Na otvorenoj besplatnoj liniji 0800 245 542, pokrenutoj u sklopu Centra, pritužbe građana od 10 do 16 sati zaprima 12 volontera. Oni osobama upoznatim s korupcijom ili žrtvama koruptivnih djela daju savjete gdje i kako mogu ostvariti svoja prava i prijaviti korupciju, a ukoliko žele potražiti pravni lijek TIH će ih povezati sa stručnim pravnim savjetnikom.

U TIH-u naglašavaju da je glavni cilj ovog projekta povećanje sudjelovanja građana u aktivnoj borbi protiv korupcije putem informiranja i edukacije. Smatraju da će otvaranje Centra doprinijeti borbi protiv korupcije te da će podizanje svijesti i informiranosti o njihovim pravima kod građana doprinijeti smanjenju osjećaja nemoći i ranjivosti neprivilegiranih skupina.

U TIH-u dodaju da su slični projekti pokrenuti i u Rumunjskoj, Bugarskoj, Makedoniji te Bosni i Hercegovini.

Prema podacima TIH-a, objavljenima prošlog tjedna, percepcija korupcije u Hrvatskoj lošija je nego prošle godine, a s ocjenom 3,5 Hrvatska dijeli 67. mjesto između 146 zemalja obuhvaćenih ovogodišnjim istraživanjem te organizacije.

U prošlogodišnjem istraživanju provedenom u 133 zemlje Hrvatska je s ocjenom 3,7 zauzela 59. mjesto, kao i godinu ranije.

Iako je ocjena neznatno niža od prošle godine u TIH-u smatraju da je zabrinjavajuće što Hrvatska već četvrtu godinu zaredom bilježi trend pada. U Hrvatskoj se istraživanje provodi od 1999. U 2000. ocjena je s 2,7 porasla na 3,9. i od tada je u padu.

U TIH-u ocjenjuju da takvi rezultati Hrvatsku sve više približavaju istočnim susjedima, dok su primjerice nove članice Europske unije, s kojima smo se ranijih godina mogli uspoređivati, znatno odmakle na ljestvici percepcije korupcije ili bilježe stalni porast.

(Hina) xdluc yso

Pročitajte više