Anušić čestitao hrvatskim vojnicima na uspjehu koji su postigli u SAD-u

Foto: MORH/ T. Brandt

Ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid sastali su se danas s vojnicima koji su sudjelovali na međunarodnom natjecanju Minnesota Best Warrior Competition te im čestitali na rezultatima.

U ozračju obilježavanja 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske Anušić i Kundid sastali su se s desetnikom Marijanom Jelićem i skupnicom Sarom Grubić koji su uz još dvoje pripadnika HV-a, skupnika Antonija Đurčevića i skupnicu Anu Ostoja ostvarili odlične rezultate na natjecanju održanim krajem travnja u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u saveznoj državi Minnesoti u SAD-u.

Čestitavši im na postignutom uspjehu, ministar Anušić podsjetio je da Hrvatska vojska ima sporazum o strateškom partnerstvu i suradnju s Nacionalnom gardom Minnesote.

Kundid: Postigli ste fantastičan rezultat

"Kamo god naš vojnik, dočasnik i časnik ode, vraća se s pohvalama i nagradama. Tako ste i vi učinili, nadam se da će vaš primjer slijediti svi oni koji će ići poslije vas na aktivnosti i događanja na kojima kao NATO članica imamo mogućnosti sudjelovati", poručio je.

Dodao je da je Hrvatska vojska nastala ni iz čega u uvjetima rata i postala pobjednička vojska te kako mogu biti ponosni na povijest naše vojske i što predstavljaju baš takvu vojsku.

"Postigli ste fantastičan rezultat i vjerujem da će to što ste postigli imati pozitivnu implikaciju što se tiče vaših daljnjih vojničkih karijera. Dobili ste jednu novu dimenziju i neprocjenjivo iskustvo. Na ovakvom natjecanju pokazali ste vrhunsku razinu u temeljnim vojničkim vještinama", rekao je general-pukovnik Tihomir Kundid.

Istaknuo je važnost kvalitetnih vojničkih vještina u radu dočasnika te je izrazio zadovoljstvo što su upravo naši dočasnici HV-a pokazali ovakvu razinu i sposobnost na međunarodnoj razini. Desetnik Jelić pobjednik je u kategoriji dočasnika stranih oružanih snaga. U ukupnom poretku od 23 natjecatelja zauzeo je  drugo mjesto, a skupnik Đurčević peto mjesto.

Natjecanje se održava više od 20 godina

Skupnice Grubić i Ostoja bile su jedine natjecateljice među muškim kolegama, a sve zadatke uspješno su izvršile. Grubić je u ukupnom poretku osvojila trinaesto mjesto, dok je Ostoja osvojila devetnaesto mjesto.

Best Warrior Competition održava se od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika u organizaciji kopnene vojske SAD-a, a čiju tradiciju održava i Nacionalna garda Minnesote. 

Pobjednici ovog natjecanja dobivaju prestižne počasti i nagrade kao priznanje za svoja postignuća te predstavljaju Nacionalnu gardu Minnesote na idućim natjecanjima kopnene vojske SAD-a na razini regija te na posebnim događanjima tijekom cijele godine.

Natjecanje je održano u Kampu Ripley, a testirana je spremnost i sposobnost natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pisane ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće.

Pročitajte više