U Pakistanu uhićeno više od 100 muslimana. Napali su kršćane i spalili im kuću

Foto: EPA

Policija je u istočnom Pakistanu uhitila više od 100 muslimana i optužila ih prema antiterorističkim zakonima. Podsjetimo, bijesna rulja je u subotu napala dvojicu kršćana, oca i sina, optuživši ih da su oskvrnavili stranice svete knjige islama.

Sve je započelo kad su mještani navodno uočili spaljene stranice Kurana ispred kuće dvojice kršćana. Rulja je spalila navedenu kući i fizički napala sina. Viši policijski časnik Assad Ijaz Malhi je rekao kako su policijske snage uspjele spasiti dvojicu ranjenih muškaraca i prevezle ih u bolnicu gdje su u stabilnom stanju.

Nekoliko policajaca ranjeno

Iz policije su naveli kako je situacija po dolasku na mjesto događaja "bila vrlo nestabilna, s ruljom koja je zahtijevala da im se preda navodni bogohulnik kako bi bio suočen s njihovim gnjevom". Rulja je opkolila još 10 kršćana, ali policija je i njih uspjela spasiti i prevesti na sigurno. 

Nekoliko policajaca je ranjeno dok su spašavali optuženika i njegovu obitelj. Iz policije su potvrdili kako su pojačali prisutnost oko vjerskih objekata. Vlasti još uvijek tragaju za drugim osobama koje su možda bile uključene u napad. 

Optužbe za bogohuljenje uobičajene su u Pakistanu. Prema zakonima o bogohuljenju u toj zemlji, svatko tko je proglašen krivim za vrijeđanje islama ili islamskih vjerskih ličnosti može biti osuđen na smrt. Iako nitko nije pogubljen pod takvim optužbama, često samo optužba može izazvati nerede i potaknuti gomilu na nasilje, linč i ubojstva.

Pročitajte više