Bez ruskog plina smo na sigurnom maksimalno deset dana

NAKON što je noćas u 4.30 sati Hrvatskoj u potpunosti prekinuta isporuka prirodnog plina iz Rusije, tijekom jutra se situacija promijenila u pozitivnom smjeru pa se Hrvatskoj trenutno isporučuje 15 posto ugovorene količine plina. To je, kako kaže Tomislav Mazal iz Ministarstva gospodarstva, moguće jer Hrvatska koristi dobavni pravac koji ide preko Austrije i Slovenije.

Upitali smo ga je li istinita procjena da će, ukoliko ostane bez 15 posto isporuke od Rusije, Hrvatska bez redukcije za domaćinstva, vrtiće, škole, bolnice i ostale primarne potrošače, preživjeti samo pet do deset dana.

"To nije daleko od istine, jer, naravno, ne može se govoriti da možemo bez ruskog plina", kaže Mazal, dodajući da će se na sutrašnjoj sjednici Vlade s predstavnicima resornih ministarstava, Ine, Plinacroa i HEP-a pronaći alternativna rješenja za nabavku plina. Razmatraju se sve opcije, pa i  dogovor s Italijom oko isporuke plina, jer naša susjeda s Inom u sjevernom Jadranu ima zajedničke plinske platforme.

"Naravno da očekujemo da se situacija između Rusije i Ukrajine što prije riješi", kaže Mazal, te objašnjava i zašto: "imamo proizvodnju oko 4,8 milijuna kubika dnevno, a potrošnja nam je sada u ovim zimskim danima bila i do 12 milijuna kubika. Okoli skladišta imaju kapacitet oko 380 milijuna kubika i ona se sad prazne".

Iako bi redukcija značila paljenje grijalica na električnu energiju kod 600 tisuća potrošača koji se griju na plin, Mazal naglašava da zaista još uvijek nema mjesta panici. Isporuka velikim potrošačima danas je smanjena u sklopu mjere smanjenja potrošnje i opskrba ide prema svim primarnim potrošačima, dodaje.

Srbijagas: Odmah zaustavite potrošnju plina

No, oni koji su okrenuti mađarskom dobavnom pravcu su u pravoj panici. Osim Hrvatskoj, podsjetimo, isporuka plina je noćas prekinuta i Makedoniji, Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj i Rumunjskoj, dok je "Srbijagas“ danas poslijepodne objavila svojim potrošačima da je isporuka plina u potpunosti prekinuta u 15.30 sati i da su raspoložive količine plina dovoljne samo za nekoliko narednih sati! 

"S obzirom na to da je potpuno prestala isporuka prirodnog gasa iz uvoza, 'Srbijagas' traži da svi kupci odmah pristupe hitnom tehnološkom zaustavljanju potrošnje prirodnog plina sa ciljem smanjenja moguće štete nastale prestankom isporuke. Količine plina u sustavu su dovoljne samo za narednih nekoliko sati i treba ih iskoristiti za sigurno zaustavljanje postrojenja", navodi se na stranicama "Srbijagasa".

"Očekujemo da će prvi kupci ostati bez plina u tijeku noći. Do jutarnjih sati očekuje se da će Republika Srbija potpuno ostati bez opskrbe prirodnim plinom, s obzirom da količine domaćeg plina ne mogu da održe plinovodni sistem u funkciji", zaključuje se u sumornom priopćenju uz koje se prilaže i obavijest mađarskog partnera - tvrtke FGSZ Natural Gas Transmission. Oni su se požalili da je isporuka Mađarskoj u potpunosti prekinuta, što se odražava i na "Srbijagas".

Bosni i Hercegovini najavljuju humanitarnu katastrofu!

Nažalost za Bosnu i Hercegovinu, FGSZ Natural Gas Transmission poslao je njihovom BH-Gasu identičnu vijest u isto sati kao i "Srbijagasu": Ukrajina i Rusija smanjila je isporuke prirodnog plina prema BiH za 100 posto, u odnosu na ugovorene količine ovog energenta.

"Ovim smanjenjem dotoka prirodnog plina situacija se u potpunosti zakomplicirala i ugrozila sve potrošače na plinskom sustavu BiH", priopćio je BH-Gas.

Direktor BH-Gasa Almir Bećarević izjavio je za agenciju ONASA da BiH zaliha alternativnih goriva trenutno ima "za maksimalno pet dana, tako da ukoliko ovo potraje, može se pretvoriti u humanitarnu katastrofu."

U Hrvatskoj bez panike, ali se poziva na štednju

U Hrvatskoj svi zasad govore da nema razloga za paniku, jer je, prema izvješću Plinacroa, opskrba plina na razini od 15 posto ponovno uspostavljena jutros od 8 sati. Hrvatska kompanija Ina je pozvala sve potrošače na racionalnu potrošnju. Prioritet u opskrbi na hrvatskom tržištu i dalje imaju domaćinstva, bolnice, dječji vrtići, škole i slične ustanove, a u Ini ističu kako je riječ o "iznimno ozbiljnoj situaciji".

Ina navodi kako se domaćom proizvodnjom prirodnog plina te količinama u podzemnom skladištu Okoli ne mogu zadovoljiti sve potrebe Hrvatske te kako su stoga nužna smanjenja opskrbe prirodnim plinom pojedinim kategorijama kupaca na hrvatskom tržištu, sukladno propisanom redoslijedu u uredbi o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom koju je donijela hrvatska Vlada.

Prema tim je odredbama smanjena isporuka prirodnog plina velikim industrijskim potrošačima i HEP-u, na razinu od 12.000 m3/h, kao i ostalim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, na količinu minimalno potrebnu za očuvanje tehničkih karakteristika postrojenja, priopćeno je iz Ine.

Bandić, Dragičević i Kosor poručuju da nema razloga za paniku

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas novinarima na božićnom domjenku Srpskoga narodnog vijeća da nema nikakva razloga za zabrinutost i paniku zbog opskrbe plinom, jer redukcija plina za kućanstva i ostale prioritetne potrošače neće biti.

Kosor je kazala da je "stanje je pod kontrolom" te da će premijer Ivo Sanader i danas s mjerodavnima dogovarati "mjere za prevladavanje situacije", podsjetivši i na sastanak sutra u Vladi, gdje će biti govora o opskrbi plinom. Dodala je i da poziv na štednju tog energenta ostaje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef Uprave Ine danas su se zatekli na Sljemenu na natjecanju slalomaša Svjetskog kupa "Snježna kraljica".

Bandić je kazao kako neće biti poskupljenja plina kao dosadašnjih godina, kada je u Zagrebu taj energent sa svakim poskupljenjem iz HEP-a znao poskupjeti dodatnih za 3 do 4 posto. Poručio je kako su zalihe plina dovoljne da Zagreb izdrži makar za mjesec dana.

Tomislav Dragičević je sličnog mišljenja, pa je na pitanje novinara o tome kakvo je stanje s plinom, bezbrižno odgovorio: "Sve je OK", a na pitanje hoćemo li preživjeti ovu zimu kazao - "Ovu hoćemo".

Europska unija promijenila ploču: "Prekid opskrbe plinom je posve neprihvatljiv"

Iako je nakon jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu Europska unija poručila kako se u rusko-ukrajinski plinski spor neće miješati, jutros je, nakon dojave da je nekim zemljama opskrba plinom posve prekinuta, a nekima ga se dostavlja "na kapaljku", izrazila svoju ljutnju zbog takvog postupanja.

Dok je Hrvatskoj u jutarnjim satima razina opskrbe vraćena na 15 posto, Makedonija, Grčka, Bugarska i Turska i dalje su bez dotoka novih zaliha. Dio opskrbe je vraćen i Rumunjskoj, koja navodi kako im je dotok plina i dalje "srezan" za više od dvije trećine.

Na popisu rusko-ukrajinskih "žrtava", kojeg je sastavio AFP, našla se i Njemačka, čija je kompanija Wingas izvijestila kako im je Rusija prekinula isporuku. Austriji je isporuka smanjena za čak 90 posto, Češkoj za 75 posto, Mađarskoj za 27 posto, BiH za 25 posto, a Poljskoj za šest posto.

"Činjenica da je zbog bilateralnog sukoba Rusije i Ukrajine opskrba plinom smanjena ili u potpunosti ukinuta većini europskih zemalja je u potpunosti neprihvatljiva. Do ovog je poteza došlo bez ikakvog upozorenja i usprkos garancijama koje su dale obje zemlje", izvijestila je EU.

"Češko Predsjedništvo EU i EK zahtijevaju da se opskrba EU plinom trenutačno obnovi i da dvije strane odmah nastave s pregovorima, u cilju konačnog rješavanja međusobnog trgovačkog spora. Pojačati ćemo razgovore s obje strane, kako bi što prije došlo do sporazuma", dodaje se.

"Rusija i Ukrajina se diskreditiraju kao pouzdani dobavljači energije"

Podsjetimo, do rezanja isporuke plina došlo je nakon što je Ukrajina optužila Rusiju da smanjuje isporuke plina za zemlje članice EU-a, a Rusija Ukrajinu za to da potkrada dio isporučenog plina. Tako je Moskva sinoć poručila Kijevu da će isporuka biti srezana upravo za onoliko koliko Ukrajina "krade potrošačima".

Rusija je zatražila od EU da osigura nadzor nad ukrajinskim sustavom plinovoda, optužujući Ukrajinu da zadržava za sebe oko 50 milijuna prostornih metara plina namijenjenih zemljama članicama EU, koje 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljavaju iz Rusije, od čega 80 posto ide ukrajinskim plinovodima.

Ukrajina, kojoj Rusija plin ne isporučuje od 1. siječnja ove godine, optužbe o tome da krade plin iz plinovodnih cijevi koje se protežu po njenom teritoriju, oštro je opovrgnula.

Predstavnici zemalja članica Europske unije su nakon jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu rekli kako EU u rusko-ukrajinskom plinskom sporu želi ostati neutralna i ne želi se miješati u njega, ali su napomenuli kako se ovakvim postupanjem obje države "diskreditiraju kao pouzdani dobavljači energije".

Juščenko i Parvanov ne vjeruju Rusima

Bugarski predsjednik Georgi Parvanov danas je u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom razgovarao o obustavi opskrbe plinom Balkanu od strane Rusije. Dvojac se, kako javljaju bugarske agencije, složio da Rusija ne prikazuje stvarno stanje zaliha plina i da je nužan nezavisni monitoring na distribucijskim postajama.
Parvanov se požalio Juščenku da je Bugarskoj od svih zemalja najteže, jer nemaju nikakvih alternativnih goriva, na što mu je ukrajinski kolega obećao da će pokušati utjecati na Naftogaz kako bi nastavio isporuke plina prema Bugarskoj.

Gazprom - ruski gospodarski div

Rusija si može priuštiti navlačenje bijesa Europske unije, jer je njen Gazprom najveći proizvođač i izvoznik prirodnog plina na svijetu, prema Financial Timesu je četvrta najmoćnija kompanija na svijetu, a definitivno je najmoćnija ruska kompanija. Prema podacima objavljenim na službenim web-stranicama, Gazprom kontrolira 20 posto svjetskog prirodnog plina, a cijevi njegovih naftovoda duge su oko 157 tisuća kilometara rasprostranjenih preko 32 države, od Europe do Dalekog Istoka. Četvrtina plina u EU dolazi od Gazproma. U 2007. godini prihod Gazproma bio je 61 milijarda dolara. Aktualni ruski predsjednik, Dimitrij Medvedev, bivši je čelnik tog energetskog diva.

I.M./A.B.
Foto: index/Pixsell/AFP/Inogate.org(grafika)

Pročitajte više