BiH: Bankar davao kredite bez pokrića optuženima za ratne zločine

MOMČILO MANDIĆ, vlasnik Privredne banke Srpsko Sarajevo (PB SS), kojoj je visoki predstavnik nedavno oduzeo dozvolu za rad, davao je kredite bez pokrića osobama optuženim za ratne zločine i njihovim obiteljima, objavile su u subotu Nezavisne novine pozivajući se na svoje izvore u toj banci.

Između ostalih, Mandićeva banka dala je kredit poduzeću "MKM Krajina", čiji je vlasnik Mirko Krajišnik, brat haškog optuženika Momčila Krajišnika i poduzeću "Lisina" Pale, vlasništvo Ranka Cicovića, bivšeg pripadnika osiguranja haškog optuženika Radovana Karadžića, čiju je kuću prije nekoliko dana pretresao SFOR.

Banka Momčila Mandića novac je doznačavala i haškom optuženiku Ljubomiru Borovčaninu, ratnom zamjeniku zapovjedniku Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je optužen za genocid u Srebrenici, i njegovom sinu Miloradu.

Kredit od Mandićeve PB SS dobila je i Srpska demokratska stranka (SDS), ističu banjalučke novine.

Tobi Robinson, koja je odlukom visokog predstavnika Paddy Ashdowna imenovana privremenom upraviteljicom PB SS u lipnju ove godine, 5. studenog proglasila je likvidaciju banke.

Bivši ministar pravosuđa RS Momčilo Mandić vlasnik je Privredne banke Srpsko Sarajevo i nalazi se na američkoj i europskoj crnoj listi osoba koje pomažu skrivanje optuženika za ratne zločine. Mandić živi u Beogradu i za njim je Sud BiH raspisao tjeralicu.

Pročitajte više