BiH će zatražiti izručenje četiri svoja državljana zatvorena u Guantanamu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučilo je u utorak zatražiti izručenje četvorice naturaliziranih državljana te zemlje alžirskog podrijetla koji su zatvoreni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi.

Predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić izjavio je novinarima u Sarajevu kako je na današnjoj sjednici vlade dobio suglasnost ministara da od američke administracije zatraži vraćanje četiri pripadnika tzv. "Alžirske skupine" zatočenih na Kubi od 2002. godine.

Vlasti u Sarajevu imaju informaciju da američka strana ne vodi nikakav kazneni ili istražni postupak protiv ove četvorice te da se oni mogu vratiti u BiH s obzirom da im državljanstvo nije oduzeto.

Članovi obitelji "alžirske četvorke" u ponedjeljak su prosvjedovali pred sjedištem vlade u Sarajevu tražeći poduzimanje mjera kojima će se osigurati njihovo puštanje iz zatvora na Kubi i povratak u BiH.

Šest osoba podrijetlom iz Alžira i Jemena uhićeno je u BiH krajem 2001. godine pod sumnjom da su pripremali teroristički napad na američko i britansko veleposlanstvo u Sarajevu.

Na zahtjev američke vlade koja je nakon napada na New York i Washington 11. rujna 2001. godine poduzela opsežne mjere protiv islamskog terorizma, oni su izručeni američkim vojnicima iz sastava tadašnjeg SFOR-a i potom prebačeni na Kubu.

U postupku kojega su povele bosanskohercegovačke vlasti, utvrđeno je kako su dvojica od šestorice izručenih protuzakonito stekli državljanstvo BiH pa im je ono naknadno oduzeto i oni se smatraju protjeranima iz te države.

(Hina) xrmav ysd

Pročitajte više