BiH do kraja godine namjerava podnijeti zahtjev za punopravnim članstvom u EU

PREDSJEDAVAJUĆI Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, rekao je za sarajevski Dnevni avaz da bi vlasti Bosne i Hercegovine do kraja ove godine Europskoj uniji mogle službeno uputiti zahtjev za punopravnim članstvom.

Sarajevski list piše da je BiH potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s EU automatski stekla pravo da odmah uputi zahtjev za punopravnim članstvom, međutim premijer Špirić smatra kako je potrebno još malo pričekati i tek onda uputiti aplikaciju.

"Moj stav je da moramo uraditi još nekoliko stvari kako bi taj naš zahtjev, koji nesporno treba uputiti, bio ozbiljan. Naravno da postoji želja i spremnost da se to uradi, ali moramo uraditi još neke stvari prije toga" - rekao je Špirić koji ključnim drži izvještaj Europske komisije o napretku u BiH, a koji će biti prezentiran ove jeseni.

"Ako izvještaj o napretku BiH bude donio pozitivne ocjene, onda bismo se mogli pojaviti sa zahtjevom za članstvom do kraja ove godine. Ali tu je odgovornost na nama, jer moramo uraditi sve što je potrebno da dobijemo takve ocjene od Bruxellesa, a ne treba stvarati političku žabokrečinu u BiH - naglašava Špirić.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više