BiH i SAD potpisali sporazum o zaštiti od izručenja ICC-u

MINISTAR pravosuđa Bosne i Hercegovine Slobodan Kovač i američki veleposlanik u BiH Clifford Bond potpisali su u petak u Sarajevu sporazum kojim se jamči zaštita američkih državljana od izručenja Međunarodnom kaznenom sudu (ICC).

Sporazum o kojemu se u tajnosti pregovaralo od ožujka praktično je usuglašen u posljednjim satima prije potpisivanja zbog velikih napora koje je ulagala bosanskohercegovačka strana da postigne dogovor kojim bi se što više ublažile moguće kritike Europske unije.

Vijeće ministara BiH tako je suglasnost za potpisivanje sporazuma dalo samo sat prije ranije najavljenih razgovora s američkim izaslanstvom.

Američka je strana zahtijevala da od izručenja Međunarodnom kaznenom sudu budu zaštićeni ne samo državljani SAD nego i drugih zemalja ukoliko oni u BiH rade za potrebe i po nalogu američke vlade.

Ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u nazočnosti američkog doministra obrane Paula Wolfowitza i sva tri člana Predsjedništva BiH.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović kratko je izjavio kako se nada da će sporazum biti ratificiran u bosanskohercegovačkom parlamentu do kraja mjeseca dok je veleposlanik Bond istaknuo kako o ratificiranju ovisi nastavak dalje američke vojne pomoći Bosni i Hercegovini.

Ni Čović ni Bond nisu pojasnili novinarima što točno stoji u potpisanoj verziji sporazuma no prema ranijim najavama zaštitu od izručenja ICC-ju dobit će samo državljani SAD angažirani u misijama u BiH u vrijeme dok im traje mandat.

Američki doministar obrane Wolfowitz uoči sastanka s članovima Predsjedništva BiH novinarima kazao kako njegova vlada ne traži nikakvu zaštitu za svoje državljane koji bi mogli počiniti ratne zločine ali ne želi da se takvima sudi pred Međunarodnim kaznenim sudom.

"Vlada Sjedinjenih Država procesuirati će one naše državljane koji su počinili ratni zločin. Mi međutim jednostavno ne vjerujemo kako je ICC nad kojim nema političkog nadzora odgovarajuće tijelo gdje bi trebalo privesti američke građane i suditi im", kazao je Wolfowitz.

Pročitajte više