BiH i SCG će zajednički tragati za optuženima za ratne zločine

Najviši dužnosnici Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore najavili su u četvrtak u Sarajevu jačanje suradnje sigurnosnih službi dvije zemlje kako bi se osiguralo privođenje svih osoba za kojima traga Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Borislav Paravac i predsjednik državne zajednice SCG Svetozar Marović, koji su predvodili izaslanstva dvije zemlje na sastanku Međudržavnog vijeća za suradnju, izjavili su novinarima kako postoji potpuna suglasnost o potrebi pune suradnje s Haškim tribunalom jer je to temeljni uvjet daljeg približavanja euroatlantskim integracijama.

"Imamo iste vanjskopolitičke prioritete, a to je približavanje euroatlantskim integracijama. Znamo da je najveća zapreka tome pitanje suradnje s Haškim tribunalom", kazao je Paravac pojasnivši kako su izaslanstva dviju zemalja potpuno suglasna da treba uspostaviti stalnu suradnju sigurnosnih službi kako bi se ovaj problem riješio.

Svetozar Marović je izjavio kako je suradnja s ICTY-em "zajednička odgovornost" dviju zemalja pa će stoga slijediti njezino konkretiziranje suradnjom ministarstva unutarnjih poslova te rad Međudržavnog vijeća.

"Mi smo iskreno vezani za europsku perspektivu", kazao je Marović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Paravac je kazao kako ne zna gdje se točno nalazi bivši general vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić, kojega je također optužio ICTY, a Marović je istaknuo kako će svi oni za kojima Tribunal traga biti tamo i izručeni.

"Očekujem da Vlada Srbije doprinese da sve dva preostala (ranije optužena) generala također nađu u Den Haagu", kazao je Marović.

Predstavnici BiH i SCG potpisali su, tijekom sjednice Međudržavnog vijeća za suradnju održane u Sarajevu, šest novih sporazuma uključujući tu i onaj o suradnji u području obrane.

Borislav Paravac je kazao kako je taj sporazum rezultat zajedničkog opredjeljenja da se što prije dosegnu standardi na kojima ustraje NATO.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više