BiH: Izbor zamjenika predsjedatelja parlamenta izazvao novu krizu

IZBOR novog zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine od naizgled nevažnog i tehničkog pitanja prevorio se u prvorazredni politički događaj koji može imati ozbiljne posljedice po ustroj vlasti u toj zemlji.

Ova dužnost ostala je upražnjena nakon što je Borislav Paravac sjeo u fotelju srpskog člana Predsjedništva BiH zamjenivši Mirka Šarovića koji je bio prisiljen podnijeti ostavku. Ta je smjena protekla sukladno očekivanjima i nije donijela nikakve značajnije promjene jer i Paravac i Šarović dolaze iz Srpske demokratske stranke (SDS) čiji je utemljitelj Radovan Karadžić.

Očekivalo se da će i popuna Paravčevog mjesta u državnom parlamentu proteći na isti način odnosno da će ga zamjeniti također kandidat SDS-a kojega će poduprijeti njena saveznica Partija demokratskog progresa (PDP) koju vodi ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić.

Na veliko iznenađenje početkom tjedna na tu je dužnost izabran Nikola Špirić i to kao kandidat oporbene Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Ovakav ishod Špirić i njegova stranka imaju zahvaliti činjenici da je za njega glasovao i jedan zastupnik PDP-a te da je još jedan zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) odlučio biti suzdržan i time poremetiti tijesnu parlamentarnu većinu što je trenutčano na vlasti u BiH i čiju okosnicu čine tri nacionalne stranke.

Ni to ne bi bilo toliko čudno da ovako nisu reagirala dva važna zastupnika ovih stranaka - Petar Kunić iz PDP-a bliski je Ivanićev suradnik a Hasan Muratović iz SDA je bivši premijer BiH i veleposlanik u Zagrebu.

Špirić je odmah postao metom napada visokih dužnosnika SDS-a a predsjednik te stranke Dragan Kalinić najavio je kako bi ovaj događaj mogao imati ozbiljne posljedice po vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj sačinjenu od ministara iz SDS-a i PDP-a.

Špirićev protukandidat iz SDS-a Momčilo Novaković optužio je Kunića da je potkupljen a glasnogovornik PDP-a Igor Crnadak požurio je pojasniti kako je Kunićev glas rezulltat njegovog osobnog a ne stranačkog opredjeljenja.

I Ivanić nije imao puno izbora pa je kazao kako PDP ostaje u koaliciji sa SDS-om.

Kunić se međutim nije dao zbuniti pa je u intervjuu banjalučkom "Novom reporteru" otvoreo kazao kako mu se ni malo ne sviđa ni ponašanje SDS-a niti nekih ljudi iz njegove vlastite stranke koje je opisao kao članove "bussines club-a". On je zapravo istaknuo kako dio PDP-a naprosto želi zaraditi novce baveći se politikom te da ne vodi računa ni o kakvim načelima.

Najzanimljivije regiranje u povodu Špiričeva izbora stiglo je ipak iz Sarajeva. Potpredsjednica SDA Seada Palavrić poznata po apsurdnom no odlučnom odbijanju tvrdnji da je njena stranka u koaliciji sa SDS-om, na naslovnici sarajevskog "Dnevnog avaza" u četvrtak je poručila Hasanu Muratoviću kako je odnosom prema izboru između Špirića i Novakovića prekršio stranačku stegu te da će stoga snositi posljedice.

"Nije bez razloga SDA u Zastupničkom domu odlučila glasovati za Novakovića. Izabrani Špirić pripada SNSD-u a dobro je poznato što predsjednik te stranke Milorad Dodik čini ne bi li došlo do izvanrednih izbora", kazala je Palavrić.

Najavljujući sankcije protiv Muratovića, Palavrić je kazala kako će o njegovu ponašanju uskoro raspravljati stranački vrh.

SDA je odmah započela i kampanju čiji je cilj diskreditirati Špirića tako što ga je uz posredovanje "Avaza" predstavila kako Šešeljeva obožavatelja.

(Hina) rm sb

Pročitajte više