BiH još uvijek ne priznaje 70 država svijeta?

NAJVEĆE i najmoćnije sile svijeta priznale su nezavisnost Bosne i Hercegovine (BiH) odmah nakon završenog referenduma 1992. godine, ali do danas to još nije učinilo 70 zemalja članica UN-a, piše Press RS kako prenosi Mondo.

Ovaj  podatak potvrdio je za "Press RS" neimenovani izvor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH i objasnio da zbog nepriznavanja suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta BiH njeni građani ne mogu da putuju u više od jedne trećine zemalja svijeta, prenosi Mondo.

BiH tako po ovom neimenovanom izvoru od 1992. nije uspostavila nikakav oblik diplomatskih odnosa velikim brojem zemalja "trećeg svijeta", odnosno Afrike, Azije, Centralne i Južne Amerike."

Među zemljama koje nisu priznale BiH su Nigerija, Kamerun, Zimbabve, Zambija, Haiti dok s gotovo svim zemljama Centralne Amerike i Istočne Afrike apsolutno ne postoje bilo kakvi diplomatski odnosi, piše banjalučki dnevnik kako prenosi Mondo.

"Većina država priznala BiH 1992. u svojevrsnoj euforiji"

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić kaže da je većina država koje su do danas priznale BiH to učinila 1992. godine.

"Bila je to svojevrsna euforrija kojoj neke zemlje očigledno nisu podlegle. Poslije toga broj zemalja koje su priznavale BiH ubrzano se smanjivao", rekao je Ivanić

Aktualni ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj rekao je da mu nije poznat točan broj zemalja s kojima BiH nema diplomatske odnose, ali misli da je taj broj "ipak manji od sedamdeset.

J.B.
Foto: AFP

Pročitajte više