BIH: JOŠ UVIJEK SE NE ZNA SUDBINA GOTOVO 17.000 LJUDI

Deset godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini još uvijek nije poznata sudbina više od 16.600 ljudi, priopćio je u četvrtak Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC).

ICRC je ovih dana objavio aktualizirani popis nestalih osoba. Riječ je o šestom izdanju popisa pod nazivom Book of the Missing in Bosnia-Herzegovina.

Prethodno je izdanje objavljeno prije 18 mjeseci, dodaje ICRC u priopćenju.

Glavna zadaća knjige je osigurati podatke organizacijama koje pokušavaju ući u trag nestalim osobama, napose uredima vlade BiH, međunarodnim organizacijama, kao i svjetskoj mreži nacionalnih udruga Crvenoga križa i Crvenog polumjeseca.

Popis će rabiti i patolozi koji rade na identifikaciji ekshumiranih ostataka. ICRC se nada da će ovo novo izdanje potaknuti vlasti i javnost u Bosni i Hercegovini da prikupe dodatne podatke.

Premda je posljednjih mjeseci u BiH identificiran velik broj nestalih, obitelji žrtava i dalje se javljaju u ICRC i traže pomoć u razotkrivanju istine o svojim najbližim.

Od završetka rata 1995. do studenog 2004. ova je ustanova dobila više od 21.700 zahtjeva za traženje nestalih, od čega je riješeno više od 5.000 slučajeva.

(Hina) xvrad ysb

Pročitajte više