BiH obaviještena o gospodarskom pojasu u Jadranu

HRVATSKI veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić sastao se u četvrtak u Sarajevu s tajnikom Ministarstva vanjskih poslova BiH Fuadom Šabetom kako bi ga izvjestio o namjeri hrvatske Vlade da proglasi gospodarski pojas u Jadranskom moru

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH navodi se kako je veleposlanik Vrbošić najavio da će proglašenje gospodarskog pojasa najvjerojatnije uslijediti nakon što o tome raspravlja Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora što se očekuje krajem listopada.

Hrvatski je veleposlanik tajniku Ministarstva vanjskih poslova BiH ukazao na ekološki i gospodarski aspekt inicijative hrvatske vlade kao i na činjenicu da se Hrvatska zalaže za promicanje biološke i ekološke zaštite Mediterana a posebice Jadrana.

Veleposlanik Vrbošić također je prenio kako su hrvatske vlasti u potpunosti pripravne surađivati u zaštiti Jadrana s vladom Slovenije kao i sa svim drugim obalnim državama.

Tim povodom u Bruxellesu će u travnju naredne godine biti održana pripremna konferencija Europske komisije i tada bi trebala postati jasna stajališta nove zajendičke europske ribarske politike što bi se krajem naredne godine trebala u cjelosti prihvatiti na ministarskoj konferenciji EU u Veneciji.

Tajnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Šabeta kazao je kako je nužno poduzeti mjere očuvanja morskog okoliša i cijelog Jadrana, posebice sprječavanjem ekoloških katastrofa.

Istaknuvši kako je zaštita Jadrana nedvojbeni interes BiH, tajnik Šabeta je kazao kako se njegova zemlja prvenstveno zalaže za dobrosusjedsku suradnju u regionu te je izrazio nadu kako će Hrvatska i Slovenija dijalogom postići dogovor koji će zadovoljiti obje strane.

Pročitajte više