BIH: OPĆINA ORAŠJE U PROJEKTU PADCO

Načelnik općine Orašje Ilija Vukić i šef tima Međunarodne organizacije u oblasti planiranja i razvoja (PADCO) Richard Robinson potpisali su u četvrtak Sporazum o razumijevanju kojim počinje realizacija pomoći lokalnoj upravi Orašja, općine koja se nalazi na sjeveroistoku BiH.

Robinson je rekao da projekt predviđa unapređenje lokalne uprave u proračunskim i financijskim sustavima.

"Najvidljiviji dio ovog projekta je šalter dvorana 'Sve na jednom mjestu' i 'Informacijski centar za građane'. Ono što nije vidljivo su administrativne promjene, a koje se događaju unutar administracije, kako bi se mogao realizirati proces izdavanja zahtjevnih dokumenata na brži i bolji način", rekao je Robinson.

"Smatram osobno da ovakva vrsta reformi koja ide u pracu približavanja institucija vlasti građanima, da ovakve reforme trebaju ne samo općinskim nego i svim drugim razinama vlasti", rekao je prilikom potpisivanja sporazuma općinski načelnik Vukić.

Općina Orašje je jedanaesta općina u BiH u kojoj će se, u prošloj i ovoj godini, realizirati projekt PADCO.

Ukupno se za ovaj projekt na razini BiH javila trideset i jedna općinska uprava. Cijeli projekt odvija se u okviru programa pomoći lokalnim vlastima (LGSA).

Robinson je pojasnio da je izvršena selekcija među prijavljenim općinama po strogim kriterijima, koji između ostalog obuhvaćaju i tehničku spremnost i mogućnosti općina, kao i volju za sudjelovanjem u projektu.

Cijeli projekt u općini Orašje trebao bi biti okončan do kraja prve polovice ove godine.

(Hina) xtbij ydv

Pročitajte više