BIH TISAK O TIHIĆEVU NASTUPU PRED UN-OM

Poziv predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejmana Tihića svijetu da podupre napore njegove zemlje kako bi iz "daytonske faze" prešla u onu koja će je odvesti ka Bruxellesu u četvrtak je središnja tema bosanskohercegovačkog tiska no ona je dopunjena oštrim kritikama na račun šefa države, koji se tijekom boravka u SAD ranije ovog tjedna sastao s Muhamedom Šaćirbegovićem, kojega bosanskohercegovčko pravosuđe traži zbog prijevare i pronevjere državnog novca.

"Granice se ne mogu i ne smiju dirati", temeljna je poruka koju iz Tihićeva govora na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda prenosi "Dnevni avaz".

Ovaj list također ističe Tihićevo podsjećanje na činjenicu da su najtraženiji ratni zločinci poput Karadžića i Mladića i danas na slobodi, ali i njegovo uvjerenje kako uskoro dolazi vrijeme kada će političari BiH započeti razgovore o nužnosti ustavnih promjena u zemlji.

Na sličan način Tihićeve diplomatske aktivnosti u New Yorku prati i "Oslobođenje" koje uz to pozornost poklanja obećanju američkog predsjednika Busha dano Tihiću kako će SAD zadržati nazočnost u BiH i pomoći njenom pridruživanju euroatlantskim integracijama.

Banjalučke "Nezavisne novine" najznačajnijim pak smatraju Tihićev poziv na borbu protiv terorizma, no na naslovnici ipak kritiziraju Tihićevu odluku da se sastane s Muhamedom Šaćirbegovićem.

"Rodbinski susret s čovjekom s tjeralice", naslov je pod kojim "Nezavisne" objavljuju niz komentara čelnika i oporbe i vladajućih stranaka koji taj događaj smatraju krajnje neprimjerenim.

"Predsjednik s bjeguncem", naslov je teksta s prve strane bosanskohercegovačkog izdanja "Večernjeg lista" u kojemu su također izrečene brojne kritike na Tihićev račun.

(Hina) xrm ybr

Pročitajte više