BIH: TUŽITELJI TRAŽE SMJENE NA USTAVNOM SUDU ZBOG KORUPCIJE

Strani tužitelji u BiH traže smjenu predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića i drugih sudaca i zabranu njihova odlučivanja o "imunitetu" Dragana Čovića do završenja istrage o navodnom primanju mita, objavilo je u nedjelju bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista. L

Posebni odjel Tužiteljstva BiH za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju kojim upravljaju strani tužitelji je sedam dana prije odlučivanja o ukidanju imuniteta hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića uputio zahtjev za smjenom predsjednika Ustavnoga suda BiH Mate Tadića i drugih sudaca kao i zabranu njihova odlučivanja o imunitetu i o dva priziva u tom slučaju dok se ne završi istraga o navodnom primanju mita u iznosu od 200.000 maraka, navodi list.

"Interesi pravde i integritet ovog Suda nalažu da bi predsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić trebao izuzeti sebe iz svih procesa u svezi ova tri slučaja pošto postoje navodi da isti ima materijalni interes u ishodu", navodi list zahtjev tužitelja Matsa Mattsona Ustavnome sudu BiH.

Dodaje se kako je u Posebnome odjelu Tužiteljstva otvorena istraga 'protiv suca Tadića i ostalih pod sumnjom da je sudac Tadić prihvatio mito u iznosu od 200.000 KM da donese odluke u ova tri slučaja na Ustavnom sudu, dakle u korist skupine organiziranog kriminala'.

U zahtjevu Ustavnome sudu BiH Posebni odjel Tužiteljstva BiH nije naveo tko se sumnjiči za davanje mita niti druge okolnosti.

List ocjenjuje kako je znakovito da je ovakav zahtjev Tužiteljstva uslijedio samo sedam dana prije donošenja konačne odluke Ustavnoga suda o 'imunitetu' što predstavlja pritisak na suce i njihovu neovisnost od stranih tužitelja koje je postavila međunarodna uprava u BiH. Nakon ovakvog pritiska suci Ustavnoga suda glasovali su 5 : 3 u korist ukidanja imuniteta a ta je odluka objavljena u petak, dodaje list.

Hrvatski član bosanskohercegovačkog Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović ocijenio je da odluka Ustavnoga suda BiH o ukidanju imuniteta za sudsko procesuiranje ne ugrožava njegovu poziciju.

"Mene to osobno ne brine i nije ništa novo. Tri godine se uredno odazivam pozivima tužitelja i sudaca u slučajevima za koje je svima jasno kako se radi o politički motiviranim procesima. Odgovorno tvrdim da u vrijeme obnašanja svih dosadašnjih dužnosti nisam prekršio nijednu tada važeću zakonsku odredbu", rekao je Čović za list.

Upitan kako komentira pritiske na suce Ustavnoga suda BiH, Čović je rekao kako nije upoznat sa zahtjevom stranih tužitelja.

"Osobno nisam u posjedu takvih optužbi, ali ako postoje takvi pritisci onda sam zabrinut za neovisnost pravosuđa u BiH", dodao je hrvatski član BiH Predsjedništva.

Voditelj Posebnog odjela Tužiteljstva BiH za organizirani i gospodarski kriminal te korupciju John McNair nedavno je izjavio kako se protiv hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića vodi čak deset istraga koje sve mogu rezultirati optužnicama.

(Hina) xzkr ysd

Pročitajte više