BiH: Zatražena istraga protiv Jelavića, Prce i Medića

ŽUPANIJSKO tužiteljstvo u Sarajevu zatražilo je provođenje istrage protiv bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice u toj zemlji Ante Jelavića te još dvojice njegovih bliskih suradnika koji su obnašali odgovorne dužnosti u Ministarstvu obrane Federacije BiH.

Županijski tužitelj Mustafa Bisić potvrdio je sarajevskim medijima kako se Jelavića zajedno s bivšim federalnim ministrom obrane Miroslavom Prcom i bivšim pomoćnikom ministra obrane Ivanom Medićem tereti za zloporabu položaja povezanu s protuzakonitiom poslovanjem ´Hercegovačke banke´ iz Mostara.

Prema podacima koje je prikupilo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu, Prce, Jelavić i Medić su sredstva što ih je Republika Hrvatska slala kao pomoć za plaće pripadnicima hrvatske sastavnice Vojske Fderacije BiH preusmjeravai u enormno visoke stambene kredite.

Krediti su plasirani preko ´Hercegovačke banke´ a raspoloživi podaci govore kako je riječ o čak 105 takvih transakcija kroz koje je angažirano šest milijuna i 185 tisuća konvertibilnih maraka (oko tri milijuna eura).

Pojedinačno, Jelavić se smatra odgovornim za pronevjeru oko 650 tisuća maraka, Medić za gotovo četiri milijuna a Prce za milijun i 619 tisuća maraka.

Tužitelj Bisić istaknuo je međutim kako je ovo smo dio kompleksne istrage o slučaju ´Hercegovačka banka´.

Četiri tužiteljska tima neovisno istražuju poslovanje te novčarske kuće povezano s tvrtkom ´Croherc´, djelovanje tvrke ´Monitor M´ Ljube Ćesića Rosa, veze s hrvatskom sastavnicom Vojske Federacije te, konačno, sumnjive kreditne plasmane.

Pročitajte više