BiH želi sastanak Vijeća za suradnju s Hrvatskom

VLASTI Bosne i Hercegovine zainteresirane su da se sjednica Međudržavnog vijeća za suradnju Hrvatske i BiH održi u redovitom terminu u prosincu bez obzira na skorašnje izbore u Hrvatskoj, rekao je u četvrtak u Sarajevu član Predsjedništva BiH Borislav Paravac.

Nakon sjednice bosanskohercegovačkoga državnog vrha, koji je razmatrao mogućnost skorog održavanja sastanka Međudržavnog vijeća za suradnju, Paravac je novinarima kazao postoji potreba za razmatranjem nekoliko važnih pitanja o kojima bi se razgovaralo na sastanku u prosincu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ranije su postigli načelni sporazum da se sjednica Vijeća održi tijekom prosinca.

Paravac je pojasnio kako bosanskohercegovačka strana drži da bez obzira na izbore u Hrvatskoj ne bi trebalo odgađati raspravu o uspostavi režima prelaska granice samo s osobnim iskaznicama, o graničnim problemima kod Kostajnice te o priznavanju prava iz oblasti zdravstvenog i socijalnog osiguranja za građane dvije države.

Paravac je istaknuo kako očito postoji potreba i za razgovorima o gradnji koridora Vc, a moguće je da to bude i glavnom temom sastanka najviših dužnosnika BiH i Hrvatske.

"S Hrvatskom treba aktivirati raspravu o gradnji koridora Vc", kazao je Paravac istaknuvši kako se to posebice nameće kao tema nakon komplikacija s ponudom za izvedbu ovog projekta što ju je dala privatna tvrtka "Bosmal".

Ta tvrtka do danas nije uspjela prikupiti 300 milijuna eura potrebnih za izradu projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa a ministar prometa i komunikacija BiH Branko Dokić je izjavio kako bi bilo najbolje da država financira izradu studije izvedivosti.

Hrvatska je vlada ponudila financiranje takve studije za što je potrebno sedam do devet milijuna eura uz uvjet da nakon toga bude raspisan javni natječaj za izvođenje radova.

Pročitajte više