bijela kuća pozvala haićanskog predsjednika aristidea da odstupi

Američka Vlada optužila je u subotu haićanskog predsjednika JeanBertrand Aristidea za krvavu pobunu na Haitiju i pozvala ga da za dobrobit svoje zemlje odstupi.

Dok se naoružani pobunjenici približavaju haićanskom glavnom gradu Port-au-Princeu, Bijela kuća je objavila da Aristide treba prihvatiti vlastitu odgovornost za kršenje demokratskih principa i raskol u zemlji.

"Dugotrajnu krizu velikim je dijelom uzrokovao Aristide koji je svojim postupcima doveo u pitanje vlastitu sposobnost za upravljanje Haitijem", kaže se u pisanoj izjavi američke Vlade.

"Pozivamo ga da preispita svoj položaj, prihvati odgovornost i postupi u skladu s interesima haićanskog naroda", ističe Bijela kuća.

Izjava američke administracije dodatni je pritisak na Aristidea, nakon što ga je i Francuska pozvala na odstup kako bi se završila oružana pobuna koja je u najsiromašnijoj zemlji zapadne polutke započela 5. veljače.

Zbog neodlučnosti SAD-a prema haićanskoj krizi predsjednika Georga W. Busha nedavno je kritizirao njegov vjerojatni protukandidat na predsjedničkim izborima u studenome, senator iz Massachusettsa John Kerry.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više