Bilateralni odnosi Hrvatske i Makedonije izvrsni, Hrvatska će pomoći Makedoniji u približavanju EU-u

BILATERALNI odnosi Hrvatske i Makedonije izrazito su dobri, a Hrvatska je spremna pružiti pomoć toj zemlji koja je nedavno podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji, kaže se u priopćenju što ga je u utorak objavio Hrvatski sabor.

Ocijenivši bilateralne odnose Hrvatske i Makedonije izrazito dobrima, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Sabora Neven Jurica čestitao je makedonskim parlamentarcima na podnošenju aplikacije za članstvo u Europskoj uniji i istaknuo kako je Hrvatska spremna pružiti pomoć u savjetima i razmjeni iskustava, kaže se u priopćenju nakon bilateralnog sastanka saborskoga Odbora za vanjsku politiku i izaslanstva Odbora za vanjsku politiku Sobranja Makedonije.

Prema Juričinim riječima, Hrvatska će pružiti podršku Makedoniji u njezinoj kandidaturi za članstvo u ECOSOC-u 2004. godine, a očekuje potporu Makedonije u hrvatskoj kandidaturi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 2008./2009. godine.

Predsjednica Odbora za vanjsku politiku Sobranja Makedonije Teuta Arifi složila se s ocjenom kvalitete bilateralnih odnosa u sklopu koje nema otvorenih pitanja i istaknula kako postoji prostor za dodatno dinamiziranje suradnje, osobito na području prometne povezanosti Hrvatske i Makedonije, priopćeno je.

Naglasivši kako su vanjska politika i eurointegracijski procesi prioriteti makedonske državne politike, Arifi smatra kako je potrebno dodatno poticati pozitivan trend suradnje vanjskopolitičkih parlamentarnih odbora Hrvatske i Makedonije. Stoga je uputila poziv Odboru za vanjsku politiku Hrvatskog sabora da posjeti Makedoniju što je Jurica u ime Odbora i prihvatio.


Pročitajte više