Bilateralni odnosi u središtu Mesićeva službena posjeta Beogradu

PRVI službeni posjet Predsjednika Republike Stipe Mesića državnoj zajednici Srbije i Crne Gore (SiCG) će, prema najavama iz Zagreba i Beograda, u najvećoj mjeri biti posvećen bilateralnim pitanjima dviju zemalja.

Mesićev jednodnevni posjet u srijedu bit će prvi službeni posjet Beogradu nekog hrvatskog predsjednika nakon raspada bivše Jugoslavije.

Liberalizacija viznog sustava, liberalizacija režima malograničnih prijelaza, potraga za osobama nestalim tijekom Domovinskog rata, problem povratka Srba izbjeglih iz Hrvatske, pitanje sukcesije i razvoj gospodarskih odnosa bit će središnje teme Mesićevih razgovora u Beogradu.

Izvori u Uredu hrvatskog predsjednika ističu da Mesić u jednom danu neće riješiti otvorena pitanja između dviju zemalja, ali bi svakako trebao stvoriti bolje ozračje i iskazati hrvatsku namjeru da ista u dogledno vrijeme zaključe.

Šef diplomacije SCG Goran Svilanović je pak iskazao "radost" što hrvatski predsjednik dolazi u Beograd, dodajući da su odnosi dviju zemalja od pada Slobodana Miloševića "znatno unaprijeđeni".

I sam predsjednik Mesić u utorak je, odgovarajući na novinarska pitanja na Brijunima, rekao da osobno ne očekuje ništa posebno ili spektakularno od posjeta Beogradu.

"Hrvatska želi ubrzati stabiliziranje čitave regije i želi da se otvorena pitanja transparentno iznesu i rješavaju", izjavio je Mesić. Prije svega, dodao je, to se odnosi na pitanje povratka imovine, povratka izbjeglica, pitanje imovine hrvatskih tvrtki u SCG te otkrivanja nestalih osoba.

Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li se uistinu zauzeti za trajno ukidanje viza državljanima SCG, Mesić je naglasio da se Hrvatska treba pokazati da je demokratska zemlja koje ne strahuje od prolaza ljudi, robe i kapitala. "Time ćemo pokazati da smo otvoreno društvo, a pritom nećemo amnestirati nikoga od krivaca za zločine ne ovom prostoru. Takvi će Hrvatsku zaobilaziti u širokom luku", kazao je Mesić.

Mesić bi se u Beogradu trebao sastati s predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, predsjednikom Skupštine SCG Dragoljubom Mičunovićem, predsjednicom Skupštine Srbije i vršiteljicom dužnosti predsjednice Srbije Natašom Mićić i srpskim premijerom Zoranom Živkovićem. Pored otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima, na dnevnom će redu biti i euroatlantske integracije, regionalni i međunarodni odnosi. Mesić bi također trebao razgovarati i s predstavnicima Hrvata koji žive u SCG, te predstavnicima udruga koje organiziraju povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Beogradski su mediji u svojim izdanjima od utorka opširno najavili Mesićev posjet. Od stranih medija koji su komentirali Mesićev posjet, britanski Daily Telegraph ocjenjuje da je dolazak hrvatskog predsjednika u Beograd motiviran hrvatskom željom da se njegovanjem dobrosusjedskih odnosa približi članstvu u Europskoj uniji.

Pročitajte više