Bilateralni screening za poglavlje Informacijsko društvo i mediji

BILATERALNI screening za poglavlje Informacijsko društvo i mediji, na kojem hrvatski pregovarači predstavljaju razinu usklađenosti Hrvatske s europskom pravnom stečevinom u tom poglavlju, završava u utorak u Bruxellesu.

Pregovarač zadužen za ovo poglavlje Miroslav Kovačić rekao je da su u ponedjeljak, prvi dan bilateralnog screeninga, hrvatski predstavnici prezentirali Europskoj komisiji razinu usklađenosti u telekomunikacijskom sektoru.

"Ustanovili smo da smo u visokoj mjeri usklađeni, da nam je preostalo usvojiti još neke propise, odnosno promijeniti neke postojeće, što planiramo napraviti do 2008. godine", rekao je Kovačić.

U utorak prijepodne bilo je riječi o zakonodavstvu vezanom za medije. "Razgovarali smo o Programskom vijeću HRT-a, Upravnom vijeću Hine i Vijeću za elektroničke medije. Europsku komisiju je zanimalo da li naše zakonodavstvo osigurava neovisnost tih vijeća", rekao je Kovačić.

Upitan što je predstavnike Komisije zanimalo u vezi s regulatornim tijelima u javnim medijima, Kovačić je rekao da je "screening tehnički dio pregovora, gdje je naglasak na zakonodavstvu. Zanimalo ih je naše zakonodavstvo kada su u pitanju mediji i kako se imenuju Programsko vijeće HRT-a, Upravno vijeće Hine i Vijeće za elektroničke medije",

"Mi smo predstavili naše modele i naša dosadašnja iskustva i ustanovili smo da smo za sada zadovoljni kako to funkcionira. Ne postoji jednoobrazni europski model koji bi se mogao primjeniti u Hrvatskoj, nego je na nama da utvrdimo da li su postojeći modeli dobri ili loši, da li ih treba popravljati ili ne", rekao je Kovačić.

Europska pravna stečevina u ovom poglavlju sadrži propise o elektroničkim komunikacijama, uslugama informacijskog društva i audiovizuelnim uslugama.

U području audiovizualne politike, Hrvatska će se morati uskladiti s europskom direktivom o televiziji bez granica, ali tek kada bude donesena nova direktiva, jer je postojeća u postupku promjena. Ta direktiva ima za cilj stvaranje jedinstvenog tržišta EU-a na kojem djeluju slobodni televizijski operateri tako da se europskim građanima omogući pristup što većem broju kanala, a nacionalnim televizijama omogućuje djelovanje na širem prostoru.

Direktiva o televiziji bez granica propisuje minimalne standarde, kojima se uređuju pitanja zaštite mladih, ljudskog dostojanstva, reklamiranja itd. Usklađivanje u ovom dijelu se mora obaviti prije ulaska u članstvo, a osim toga to je i preduvjet za korištenje odgovarajućih programa EU-a.

Pročitajte više