Biljana Plavšić žali se na uvjete u švedskom zatvoru

BEOGRADSKA "Politika" objavila je danas izjavu Biljane Plavšić, bivše predsjednice Republike Srpske, koja svoju zatvorsku kaznu služi u švedskom zatvoru Hinsberg, i žali se na zatvorske uvjete

"Više od tri mjeseca nalazim se u ovom zatvoru i mogu navesti mnogo primjera gdje je praksa Hinseberga u suprotnosti sa zakonskim propisima s kojima sam se ja upoznala", tuži se Plavšićeva. "Shvativši to, tražila sam da mi dostave u pismenoj formi njihove specifične propise ili tretman koji je određen samo za mene, kako bih znala svoja prava i obaveze. Iako je to bila njihova obaveza od samog početka, do današnjeg dana to nisam dobila", kaže ona.

"Više od dva mjeseca uskraćeno mi je pravo da normalno dišem", kaže Plavšić, objašnjavajući da se svakoga dana od 18.15 sati do 7.15 ujutro "kroz otvor na plafonu ubacuje zrak, takvom jačinom da je teško cijelu noć trpjeti taj šum koji po svojoj jačini sigurno nije dopušten". Pritom se, nastavila je, "nakon pola sata dobije osjećaj da su pluća sasvim ispunjena" i, prema njenim riječima "nastaje gušenje i strašna neizvjesnost može li se preživjeti do jutra". Biljana Plavšić s time povezuje svoje zdravstvene probleme, krvarenje iz pluća, zbog čega je u rujnu bila prebačena u bolnicu na pretrage i gdje joj je liječnik kazao da bi jaka ventilacija mogla biti uzrok krvarenja, te joj je "objašnjavao njezin oslabljeni imunitet i stresno stanje u kojem je već nekoliko godina".

"Demagoški zvuči kad vam iza ovoga ponude saunu, gimnastičke vježbe ili frizera", kaže ona, te zaključuje svoju "ekskluzivnu izjavu" "Politici": "Zar se sve ovo može dogoditi u zemlji kao što je Švedska? Ja više nemam pravo šutjeti. Moram ovo objaviti, jer se borim za zrak, za kisik, za opstanak".

Pročitajte više