biskup srakić predvodio euharistijsko slavlje u đakovačkoj katedrali

U đakovačkoj katedrali svečano božićno euharistijsko slavlje predvodio je đakovački i srijemski biskup mons. Marin Srakić.

´Božićni su blagdani pomalo poprimili idilično folkloristično obilježje a crkva potiče njegovu vjersku poruku: narode, Bog se nastanio među nama´, rekao je biskup, ustvrdivši kako je ´čovjek izgubio osjećaj za trajno sustanarstvo Boga´.

Upozorio je tako primjerice da ´svi protestno dižu glas ako se među nama nastani netko HIV pozitivan, ili ako se nekom ovisniku o drogi ili alkoholu organizirano želi pomoći´. ´Sjetimo se samo tijekom ove godine slučaja HIV pozitivne djevojčice Ele u Kaštelima, pitanja useljenika u Europu, malih Roma u Međimurju´, kazao je Srakić.

Za razliku od tih slučajeva, nastavio je, ljudi nemaju ništa protiv ako se pored njihove kuće gradi veliki trgovački centar i slično, a samo kako bi njihovo područje dobilo na važnosti.

´Zašto ta apatija? Bog je među nama trajno postavio svoj šator. Crkva nas na Božić stavlja pred zid - prihvatiti ili odbaciti Boga, ući ili ignorirati njegov šator u koji nas Isus poziva da uđemo´, rekao je biskup Srakić.

Dodao je da smo pozvani živjeti prema dostojanstvu kršćanstva koje je vođeno Kristovim svjetlom.

´Zato, kada ovih dana čestitamo: Sretan ti Božić, želimo da se sve želje u toj čestitci i ostvare´, rekao je biskup Srakić.

Pročitajte više