Biškupić darovao grafičke mape Muzeju suvremene umjetnosti

Ministar kulture Božo Biškupić darovao je iz vlastite zbirke Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) jedanaest grafičkih mapa sa 100 listova poznatih hrvatskih umjetnika, priopćeno je danas iz Ministarstva kulture.

Riječ je o izvadcima iz 125 bibliofilskih izdanja "Zbirke Biškupić", objavljenih u proteklih 30 godina.

Među darovanim mapama su djela Maje Franković, Gordane Kovačić, Borisa Demura, Željka Lapuha, Slavena Macolića, Nevenke Arbanas, Ivice Šiška i inih, a sve su otisnute u tehnikama dubotiska, suhe igle, bakropisa, akvatinte, klasičnim tehnikama koje su se njegovale na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

"Nadam se da će ovaj čin potaknuti i ostale skupljače vrijednih umjetničkih djela da daruju djela MSU koji je u izgradnji. Želja nam je stvoriti zbirku vrhunskih domaćih i stranih autora, u tome moramo zajednički ustrajati. MSU je to zaslužio jer je jedan od rijetkih muzeja koji je svu građu inventirao i obrađuje je ispunjavajući tako zakonsku obvezu i obvezu struke", rekao je ministar Biškupić, predajući mape ravnateljici Muzeja Snježani Pintarić.

Ravnateljica je zahvalila ministru na darovnici te naglasila da će do preseljenja u novi muzej mape biti pohranjene u fundus, a zajedno s ostalom građom potkraj 2006. bit će premještene u nove prostore.

Izvijestila je ministra o radovima na MSU koji teku po predviđenu planu. Podrum i prizemlje su završeni, a završava se konzola na sjeveru i jugu prvog kata. Ove godine za Muzej suvremene umetnosti, koji treba biti završen potkraj iduće godine, Ministarstvo kulture planira izdvojiti 40 milijuna kuna.

(Hina) pp,xmc ymc

Pročitajte više