Biškupić: Pokušat ćemo stvoriti hrvatski kulturni proizvod

NOVI ministar kulture Božo Biškupić izjavio je da će njegovo ministarstvo nastaviti provoditi strateške projekte koje je počela bivša vlada, ali i projekte koji su započeti u vrijeme vladavine HDZ-a.

Božo Biškupić, koji je bio ministar kulture i od 1995. do 2000., među glavne zadaće ubraja gradnju velikih kulturnih objekata - muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, arheološkoga muzeja u Naroni i muzeja arheološkoga pračovjeka u Krapini.

Dodao je da će Ministarstvo nastaviti provoditi započete projekte u izdavaštvu, glazbi, kazalištu i filmu.

Vrlo važnim Biškupić smatra otvaranje novih arheoloških parkova, te povezivanje turizma s projektima koji su već odavno zacrtani, kao što su gradovi kulture te drugi slični važni projekti koji će pomoći razvoju hrvatskoga kulturnog identiteta.

Nova će se Vlada preko Ministarstva kulture, kako je rekao, znatnije skrbiti i za kulturu manjina, što je potpuno novo područje.

Biškupić drži važnim i program za poboljšanje statusa samostalnih umjetnika te materijalnog položaja zaposlenika u kulturi kojih ima oko 35.000.

Ministarstvo se skrbi i za nacionalne parkove i parkove prirode, obnovu i zaštitu spomenika kulture i zaštitu nematerijalne kulturne baštine, primjerice tradicijske glazbe, običaja i predstava, što je pod posebnom zaštitom UNESCO-a.

Biškupić će se zauzeti i za decentralizaciju iz koje proizlazi ravnomjerna razvijenost kulturne infrastrukture te pristupačnost kulture svima, a najavljuje i jaču međunarodnu kulturnu suradnju.

Kulturna vijeća, napominje Biškupić, moraju djelovati na osnovi svojih kreativnih prijedloga, a ne tako da se činovnički prebrojavaju programi, kako je bilo do sada. Za taj dio posla plaćeni su djelatnici Ministarstva, rekao je, najavivši kao novost osnivanje županijskih vijeća, kako bi ojačala decentralizacija u kulturi, što je jedna od važnih nakana Ministarstva.

Glede odgovornosti drži da je ona u prvom redu na prvom čovjeku Ministarstva te stoga dosadašnja kulturna vijeća mogu biti korisna kad se izrađuju strateški projekti i osmišljavaju prioriteti u pojedinim dijelovima kulture ili u cjelini.

"Pokušat ćemo stvoriti i hrvatski kulturni proizvod, što temeljimo na nekoliko primjera mladih glazbenika, kao što je Nenad Bach u Americi, koji pokušava napraviti prodor etnoglazbe u svijet", rekao je Biškupić, dodavši da tu ubraja i sjajan nastup Tamare Obrovac s jazz glazbom izraslom iz istarske glazbene baštine.

Ministarstvo će se pobrinuti i za niske kamate za zajmove u knjižničarstvu i izdavaštvu te u onim dijelovima koji se nazivaju kulturnom industrijom, rekao je.

Po Biškupićevim riječima donijet će se rješenja za časopise u Hrvatskoj, odnosno za njihovo subvencioniranje.

"Dužnost je Ministarstva kulture procijeniti sadašnje stanje i stvarati pozitivno ozračje za kulturu, a posebno omogućiti proboj hrvatske kulture prema svijetu", izjavio je novi ministar kulture.

Pročitajte više