Bivši francuski nadbiskup pod istragom zbog neprimjerenih gesta prema ženama

Foto: EPA

FRANCUSKO pravosuđe i Crkva provode istragu nad umirovljenim francuskim nadbiskupom zbog, kako on to naziva, "neprimjerenih gesta" koje je uputio mladoj ženi krajem 80-ih godina.

Monsinjor Jean-Pierre Grallet, 81-godišnji bivši nadbiskup Strasbourga, jučer je kazao da je informaciju o ženinoj prijavi dobio prošloga ljeta. "Neću se više obraćati javnosti dok crkvene i civilne istrage ne završe", rekao je Grallet i dodao da žali zbog svojih postupaka. Kaže da je od žrtve oprost tražio pismenim putem.

Ipak, detalje o kakvim se neprimjerenim gestama radi nije htio otkriti.

Francusko svećenstvo suočeno je s problemima

Francusku je prošlog tjedna potresao još jedan sličan slučaj, kardinal Jean-Pierre Ricard javno je priznao da je prije nekoliko desetljeća seksualno zlostavljao 14-godišnju djevojčicu.

U Francuskoj je trenutno zbog optužbi za zlostavljanje pod istragom 11 biskupa ili bivših biskupa, rekao je prošlog tjedna Eric de Moulins-Beaufort, čelnik Francuske biskupske konferencije.

Po podacima neovisnog istraživanja iz prošle godine, francusko je svećenstvo kroz posljednjih 70 godina zlostavljalo više od 200.000 djece. Autori istraživanja dodaju da je Katolička Crkva predugo zatvarala oči pred ovim problemom.

Pročitajte više