Bivši izraelski premijer: Ponestaje nam vremena. Imamo samo dva ili tri tjedna

Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu možda se sprema za "dug i težak rat", ali bivši vođa Ehud Barak strahuje da Izrael ima još samo nekoliko tjedana da eliminira Hamas, dok se javno mnijenje - osobito u SAD-u - brzo okreće protiv napada na Gazu.

U ekskluzivnom intervjuu za Politico bivši premijer i načelnik Izraelskih obrambenih snaga također je sugerirao da bi multinacionalne arapske snage mogle preuzeti kontrolu nad Gazom nakon vojne kampanje kako bi pomogle da palestinska uprava Mahmuda Abbasa preuzme vlast od Hamasa.

Međutim, čak i uz tu promjenu političkog poretka u Gazi Barak je naglasio da je povratak diplomaciji usmjerenoj na stvaranje palestinske države vrlo daleka perspektiva. Barak, koji je vodio Izrael između 1999. i 2001., primijetio je da se retorika američkih dužnosnika promijenila posljednjih dana, odnosno da su sve češći pozivi na humanitarnu stanku u borbama. 

"Ne možemo ignorirati Amerikance"

Zabrinuo se da se suosjećanje prema Izraelu stvoreno neposredno nakon 7. listopada, kada je Hamas izveo najsmrtonosniji teroristički napad u 75-godišnjoj povijesti židovske države, sada smanjuje.

"Vidite da se prozor zatvara. Jasno je da idemo prema trvenju s Amerikancima oko ofenzive. Amerika ne može diktirati Izraelu što da radi. Ali ne možemo ih ignorirati. Morat ćemo se pomiriti s američkim zahtjevima u sljedeća dva ili tri tjedna, vjerojatno i manje", rekao je, govoreći o ulozi Washingtona kao glavnog jamca sigurnosti Izraela.

Izraelski vojni dužnosnici priopćili su novinarima da kopnena kampanja doseže novu opasnu fazu s trupama koje prodiru duboko u Gazu, dalje nego u prethodnim operacijama 2009. i 2014. Barak je intervju za Politico dao u svom uredu prepunom knjiga u visokoj stambenoj zgradi u središtu Tel Aviva.

Na zidovima su fotografije koje bilježe različite faze njegove legendarne karijere kao vojnika specijalnih snaga i državnika. Na jednoj od fotografija iz svibnja 1972. se vidi kako je vodio elitnu jedinicu komandosa, u kojoj je bio i Netanyahu, da spasi putnike sa Sabeninog leta 571, koji su oteli naoružani napadači Crnog rujna.

"Ton iza vrata je malo eksplicitniji"

Barak smatra da će biti potrebni mjeseci ili čak godina da se iskorijeni islamistička militantna skupina Hamas, što je glavni ratni cilj koji su postavili izraelski premijer Netanyahu i njegov ratni kabinet. Tvrdi da podrška Zapada slabi zbog broja civilnih žrtava u Gazi te straha od izraelske kampanje koja bi izazvala mnogo širi i još katastrofalniji rat u regiji.

Vjeruje da su zapadne nacije također zabrinute za svoje državljane među 242 taoca koje Hamas drži zatočene u Gazi. "Poslušajte ton javnosti - a iza vrata je malo eksplicitniji. Gubimo javno mnijenje u Europi i za tjedan ili dva počet ćemo gubiti vlade u Europi. A nakon još tjedan dana trvenja s Amerikancima isplivat će na površinu", najavio je. 

Barak ima mnogo iskustva u suočavanju s izraelskim saveznicima i protivnicima. Kao premijer pregovarao je s čelnikom Palestinske oslobodilačke organizacije Yasserom Arafatom u Camp Davidu, na summitu 2000. godine koji je organizirao američki predsjednik Bill Clinton, gdje su bili blizu postizanja dogovora. 

Bio je elitni komandos i jedan od ključnih planera operacije Thunderbolt, spašavanja putnika i članova posade zrakoplova Air Francea koje su oteli teroristi iz Entebbea u Ugandi. Barak je rekao da je Izrael s pravom visoko postavio letvicu s ciljevima svog rata u Gazi. 

Multinacionalne arapske snage bi mogle privremeno preuzeti Gazu?

"Šok od napada bio je ogroman. Bio je to događaj bez presedana u našoj povijesti i odmah je bilo jasno da mora postojati oštra reakcija. Ne zato da se osvetimo, već da se to više nikada ne ponovi", naglasio je. Čak i ako vojna kampanja ne postigne svoj maksimalni cilj potpunog iskorjenjivanja Hamasa, palestinskoj skupini koju podržava Iran bit će nanesena ozbiljna šteta, objasnio je. 

Osvrnuo se i na mogućnost da multinacionalne arapske snage preuzmu Gazu nakon izraelske vojne kampanje. "Daleko je od toga da je nezamislivo da se uz podršku Arapske lige i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda okupe multinacionalne arapske snage, uključujući neke simbolične jedinice iz nearapskih zemalja. Mogli bi ostati tamo tri do šest mjeseci kako bi pomogli palestinskim vlastima da ispravno preuzmu vlast", istaknuo je. 

O predaji Gaze na određeno vrijeme multinacionalnim arapskim snagama policiji raspravljalo se i prije. Još 2008.-2009., kada su Izrael i Hamas vodili trotjedni rat, Barak, tadašnji izraelski ministar obrane, razgovarao je s egipatskim čelnikom Hosnijem Mubarakom o mogućnosti da Egipat i druge arapske nacije uđu u upravljanje Pojasom Gaze.
 

Pročitajte više