Bivši NASA-in znanstvenik tvrdi: 1970-ih smo našli dokaze života na Marsu

Screenshot: YouTube

NASA je 1970-ih našla dokaze izvanzemaljskog života i zanemarila to epohalno otkriće, tvrdi jedan od njezinih vodećih znanstvenika iz tog vremena. 

Prije više od 40 godina NASA je poslala međuplanetarne letjelice Viking 1 i Viking 2 na Marsovu površinu. Cilj je bio utvrditi ima li života na Crvenom planetu, piše Independent

Rezultati istraživanja 

Rezultate eksperimenta Labeled Release (LR) koje je NASA dobila 1976. upućivali su na to da se na površini Marsa nešto događa. Gilbert V Levin, NASA-in inženjer i izumitelj koji je vodio spomenuto istraživanje, nedavno je objavio članak u kojemu tvrdi da su na Marsu tada otkriveni jednostavni oblici života, kao i to da je NASA to otkriće ignorirala. 

"30. srpnja 1976. dobili smo prve rezultate testa LR s Marsove površine. Bili su pozitivni. Nakon što smo nastavili s eksperimentom, naše letjelice prikupile su podatke koji su jasno upućivali na to da smo otkrili disanje mikroba nalik onomu koje se često može naći u Zemljinom tlu. Mislili smo da smo tada pronašli odgovor na ključno pitanje", rekao je Levin. 

Međutim, eksperiment LR nije uspio pronaći organske tvari koje predstavljaju fizički dio oblika života te je u konačnici NASA zaključila da su rezultati došli od tvari koja je samo oponašala život. 

Nakon LR-a NASA je provela još jedan eksperiment kojim je nastojala utvrditi je li Mars pogodno stanište za izvanzemaljske oblike života. 

"Otkriće života na Marsu NASA-in je sveti gral"

Levin pak tvrdi da su rezultati iz 1976. jasan dokaz postojanja života na Marsu te smatra da NASA mora i dalje provoditi slična istraživanja jer bi oblici života pronađeni na Marsu mogli ugroziti život na Zemlji. 

"Potraga za izvanzemaljskim oblicima života na vrhu je NASA-inih prioriteta. Naša država postavila si je jasan cilj slanja astronauta na Mars. Bilo kakvi oblici života tamo pronađeni za naše bi se astronaute mogli pokazati prijetnjom, a isto tako i za nas na Zemlji po njihovu povratku", dodao je. 

13. veljače 2019. NASA-in rukovoditelj Jim Bridenstine potvrdio je da bi na Marsu mogli biti otkriveni mikrobni oblici života.   

U svom članku Levin tvrdi da NASA nije provela nijedan drugi eksperiment koji bi pružio drukčije objašnjenje rezultata koje je polučio LR. 

"Nevjerojatna je činjenica da nemamo dokaze koji bi isključivali mogućnost postojanja života na Marsu. Štoviše, laboratorijska istraživanja pokazala su da bi čak i neki zemaljski mikroorganizmi mogli preživjeti na Marsu", izjavio je Levin, pozivajući NASA-u da ponovno provede isti eksperiment u sklopu neke od svojih idućih misija na Mars. 

"Novo istraživanje moglo bi potvrditi rezultate eksperimenta koji sam vodio prije 40 godina te poslužiti kao zvijezda vodilja u potrazi za NASA-inim svetim gralom", rekao je. 

Pročitajte više