Bivši pripadnici HVO-a blokirali granični prijelaz Doljani

BIVŠI pripadnici postrojba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) danas su na dva sata blokirali granični prijelaz Doljani pokraj Metkovića između Republike Hrvatske i BiH, prosvjedujući zbog neriješenog statusa 750 branitelja.

Odluku o prosvjedu, održanom od 10 do 12 sati, donio je Središnji stožer za zaštitu prava umirovljenika HVO-a zbog, kako navode, ugrožavanje njihovih elementarnih ljudskih prava i ukidanja stečenih prava branitelja od strana institucija vlasti u Federaciji BiH.

To se u prvom redu odnosi na neisplaćene ratne mirovine bivših pripadnika HVO-a.

Po informaciji iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, za vrijeme prosvjeda, na kojemu se okupilo tristotinjak bivših pripadnika HVO-a, putnički promet iz Hrvatske prema BiH bio je preusmjeren na granični prijelaz Gabela polje, dok je robni promet bio u zastoju.

Ako se ne postigne dogovor s Vladom Federacije BiH, iz Središnjeg stožera za zaštitu prava umirovljenika HVO-a najavljuju da će za nekoliko dana ponoviti blokadu toga graničnog prijelaza s višesatnim trajanjem, a moguće su i blokade drugih graničnih prijelaza.

(Hina) hš sp

Pročitajte više