Bivši šef policije RS Njeguš postao savjetnik za sigurnost

BIVŠI direktor policije Republike Srpske Radomir Njeguš, koji je 1. prosinca neopozivom ostavkom preduhitrio vlastito smjenjivanje s ove dužnosti, imenovan je savjetnikom zamjenika ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, piše u srijedu banjalučki tisak.

Praktično, akt o Njeguševu imenovanju datiran je 30. studenog, a on je na ovu dužnost stupio istoga dana kada je podnio ostavku na dužnost direktora policije RS.

Šef MUP-a RS Darko Matijašević u više je navrata zahtijevao od premijera RS Dragana Mikerevića smjenu direktora policije prije svega zbog nesuradnje s haškim Tribunalom.

Rješenje o Njeguševu postavljenju na mjesto savjetnika potpisao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Bariša Čolak.

Banjalučke Nezavisne novine od srijede prenose izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Adnana Terzića, koji najavljuje da će tražiti povlačenje odluke o imenovanju Njeguša na dužnost savjetnika u Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Nikad se nisam miješao u odluke ministara o izboru savjetnika, ali mislim da u ovom slučaju Čolak i Mektić trebaju objasniti svoje postupke", izjavio je Terzić.

Premijer BiH naglašava da osoba koja nije odradila dobar posao kao direktor policije RS na uhićenju optuženih za ratne zločine teško može biti dobar izbor za rad u Ministarstvu sigurnosti BiH.

"Nisam bio upoznat s aktivnostima oko njegovog imenovanja, stoga ću tražiti pojašnjenja. Ponavljam, Njeguš je u MUP-u RS smijenjen zbog loših rezultata u uhićenju optuženih za ratne zločine, a imenovan je u ministarstvo koje bi trebalo dati puni doprinos suradnji BiH s Haagom, što je kontradiktorno", naglasio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić u Nezavisnim novinama.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Dragan Mektić smatra kako u njegovu izboru da za svojega savjetnika imenuje smijenjenog direktora policije RS "nema ničega spornog".

"Ako se pronađe bar jedna zakonska prepreka za Njeguševo imenovanje - povući ću odluku o imenovanju na savjetničko mjesto. Suglasnost za imenovanje dobili smo i od institucija koje ocjenjuju stupanj suradnje s Haagom, pa mislim da ni s te strane nema ništa kompromitirajuće", tvrdi u današnjim Nezavisnim novinama Mektić.

Pročitajte više