Bivši slovenski premijer manipulirao izvješćem o prisluškivanju Sanadera i Janše

ZAKLJUČNO izvješće istražnog povjerenstva rada Slovenske obavještajne službe (SOVA) pokazalo je kako su slovenski obavještajci prije četiri godine na nezakonit način obavijestili bivšeg slovenskog premijera Antona Ropa o rezultatima praćenja telefonskog razgovora hrvatskog premijera Ive Sanadera i tada oporbenog slovenskog čelnika Janeza Janše.

Smirivali situaciju, a ne dogovarali

U svom izvješću istražno povjerenstvo zaključuje kako je bivši premijer Rop kasnije tim podacima "manipulirao i javno iznosio politički motivirane aluzije na račun Janše". Provjeru rada slovenskih obavještajaca vodio je ministar pravosuđa Lovro Šturm.

Podsjetimo, afera Sova, uzburkala je političku javnost u Sloveniji kada je premijer Rop optužio Sanadera i Janšu da su dogovarali incidente u Savudrijskoj vali. Rop je svoje optužbe iznio prošle godine podigavši veliku prašinu u susjednoj nam Sloveniji, a obojica su tvrdnje odmah opovrgnuli te je Janša Ropa čak tužio za klevetu. Janša je tvrdio kako je sa Sanaderom razgovarao preko telefona samo radi smirivanja situacije.

Buduća slovenska vlada dobila je i preporuku da se u budućnosti osnuje trezor u kojem će biti pohranjeni dokumenti obavještajnih služba te zaštićeni po predviđenoj proceduri i zakonima.

M.M.
Foto:Arhiva

Pročitajte više