Bivši slovenski premijer pisao EU-u: "Moguće je novo otvaranje Pandorine kutije na Balkanu"

Foto:  Goran Stanzl/PIXSELL

BIVŠI slovenski premijer i ministar vanjskih poslova koji je trenutno zastupnik u Europskom parlamentu, Alojz Peterle, pisao je predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Europske Komisije, Jean-Claudeu Junckeru i predsjedniku Europskog vijeća, Donaldu Tusku.


Kako piše televizija N1, on je u svojem pismu pozvao institucije Europske unije da pronađu način kojim će primorati Hrvatsku da poštuje zakone Europske unije oko provedbe arbitražne odluke.

Poručio im je i da je u suprotnom opet moguće otvaranje Pandorine kutije na Balkanu.

"Umjesto poštivanja međunarodnih zakona, svjedočimo novom politiziranju"

"Pišem Vam kao prijašnji premijer i ministar vanjskih poslova Slovenije koji je bio angažiran u rješavanju graničnih pitanja između Slovenije i Hrvatske još od 1991. godine. Tijekom svih ovih godina obnašao sam različite političke dužnosti koje su me dovele u priliku da učinim sve što je u mojoj moći kako bih ojačao odnose dvaju susjednih zemalja. Snažno sam podupirao Hrvatsku na njenom putu prema suverenosti i prema Europskoj uniji. Osjećam se počašćeno što sam primio visoko državno odlikovanje Republike Hrvatske za moje zasluge koje se na to odnose.

Šest mjeseci nakon obvezujuće arbitražne presude, odluka Suda još nije provedena. Ovo stvara veliku zabrinutost, ne samo u Sloveniji. Umjesto poštivanja međunarodnih zakona, svjedočimo novom politiziranju i pojavi nacionalizma. Pojavila se politička volja koja ignorira zakone i prijeti međunarodnom miru, osobito u odnosu na prijetnju civilnom invazijom Hrvatske na Sloveniju. Ne vjerujem da građanski pritisak može zamijeniti ono što su državne institucije dužne učiniti.


Kako je od roka za provođenje odluke Suda prošlo pola godine, više nemamo vremena za dodatna politička razmatranja ni za obnavljanje politizacije - vrijeme je za provođenje odluke Suda utemeljene na međunarodnom pravu. Uz to, ovo nije pitanje samo granice između Slovenije i Hrvatske nego je riječ o Schengenskoj granici. Ako iz potonjeg nije jasno, mi je ne možemo braniti", napisao je.

"Hrvatska ima neriješene granične sporove s više susjeda"

"Dopustite mi da spomenem neke ključne činjenice. Osvrćući se na 25 godina neuspješnih pokušaja, Slovenija i Hrvatska, uz sudjelovanje Europske Komisije, složile su se da pitanje riješe međunarodnom arbitražom. Usred procesa, Hrvatska je neke poteze slovenske strane okarakterizirala kao kontroverzne i temeljem odluke Sabora (hrvatskog parlamenta) odlučila se jednostrano povući iz procesa. Sud je s radom nastavio bez slovenskih i hrvatskih arbitara i donio odluku koja je objavljena 29. lipnja 2017. godine. Od tog dana, govorimo o implementaciji. Kao odvjetnik međunarodnog prava, vjerujem da ne bi smjelo biti neslaganja s odlukom Suda ili nametanja sebe iznad Suda.

Dopustite mi da komentiram i slovensku 'blokadu' Hrvatske, koja se sada koristi u svrhu manipuliranja.


Slovenija je podupirala Hrvatsku jasno i časno u svim fazama pretpristupnog procesa i reagirala tek kad su eksperti za međunarodno pravo upozorili da jednostrane akcije mogu imati posljedice za jedan od ključnih slovenskih interesa.

Hrvatska ima neriješene granične sporove s više susjeda. Sjetimo se da je, nakon što je sporazum postignut, on spominjan kao primjer rješavanja susjedskih sporova među europskim političarima i pravnim ekspertima.

U slučaju da Europska komisija ne zauzme jasno stajalište sad, moguće je da će se suočiti s ponovnim otvaranjem Pandorine kutije na Balkanu, koja će sasvim sigurno utjecati na europsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Nije vrijeme za pozive na mir, nego za srčani poziv na poštivanje zakona. 

Samo poštivanje zakona može osigurati mir.

Zahvaljujem na vašoj pažnji i šaljem vama najbolje želje za 2018. godinu", poručio je Peterle, prenosi N1.
 

Pročitajte više