Bivši švedski premijer želi novi mandat, glasanje će biti tijesno

Foto: EPA

SOCIJALDEMOKRAT Stefan Löfven nada se da će u srijedu dobiti povjerenje parlamenta za novi mandat na čelu švedske vlade, dužnosti s koje je odstupio prošli mjesec.

Ishod glasanja daleko je od izvjesnog jer stranke čiju bi potporu mogao trebati postavljaju oprečne zahtjeve. Löfvenova manjinska vlada lijevog centra pala je prošli mjesec nakon što joj je Lijeva stranka povukla potporu zbog planova da ublaži kontrole stanarina. Od tih se planova odustalo.

Nijedna stranka nema većinu u parlamentu

Čelnik desnice Ulf Kristersson nije uspio sastaviti vladu pa će sada pokušati Löfven. Nijedna stranka u parlamentu nema većinu i glasanje će biti tijesno. Možda će biti potrebni prijevremeni izbori ako Löfven ne dobije dovoljno glasova.

"Čak i ako je situacija teška, Švedska i dalje treba snažnu i odlučnu vladu", rekao je Löfven novinarima.

"Švedski narod ne želi prijevremene izbore. Ljudi žele stabilnost i sigurnost koliko je to moguće za vrijeme pandemije", dodao je Löfven, koji je bio premijer od 2014. godine.

Planira sastaviti vladu socijaldemokrata i zelenih, sličnu kao i prethodnu. Najavio je da će ponovo podnijeti ostavku ako parlament ne podrži njegov prijedlog proračuna.

Pročitajte više