Bjelolasica - otvoren 5. memorijal "Sjećanje na Senku"

Peti memorijal "Sjećanje na Senku", koji organizira Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, otvorila je danas u Hrvatskom olimpijskom centru na Bjelolasici ministrica Jadranka Kosor.

Trodnevni memorijal je sportskog, rekreativnog i radnog sadržaja, a nazvan je po članici Zajednice udruga udovica Senki Bilaver, majci troje djece, koja je 2000. umrla od teške bolesti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor rekla je kako zabrinjava činjenica da velik broj udovica, poput Senke Bilaver, umire od opakih bolesti što, po njezinu mišljenju, nije slučajno, a djeca ostaju bez oba roditelja.

Potpredsjednica Kosor je djeci Senke Bilaver - Mariji, Anti i Stjepanu poklonila DVD plejer.

U okviru Memorijala sutra će se održati tematska tribina na kojoj će biti predstavljen program psihosocijalne pomoći stradalnicima, a onkolog Paula Podolski održat će predavanje "Posljedice rata na zdravlje udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata".

U okviru sportskog programa na terenima Bjelolasice 144 udovice hrvatskih branitelja iz 31 grada natjecat će se u osam sportskih disciplina.

Potpredsjednica Kosor postrojenim je ekipama rekla da im čestita na "upornosti kojom su čuvale dom i izdržale mnoge kušnje i napade", te im je obećala da će kod nje osobno i u njezinu ministarstvu u cjelini imati potporu u rješavanju svih problema na koje nailaze.

Odgovarajući nakon otvaranja Memorijala na pitanja novinara, rekla je da je nacrt prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima pred samim završetkom i da bi trebao biti gotov do kraja ovog mjeseca. Onda ide na javnu raspravu, u saborskoj se proceduri očekuje na jesen, a trebao bi, po mišljenju ministrice Kosor, biti donesen do kraja godine i to, kako se nada ministrica, konsenzusom.

Želimo konstruktivnu atmosferu tako da zakon bude realan i u suglasju s drugim zakonima, rekla je napominjući da dosadašnja dva zakona o braniteljima nisu bila u suglasju s nekim drugim zakonima.

(Hina) xvhor yjn

Pročitajte više