Bjeloruski vrhovni sud dopustio Lukašenku više od dva mandata

BJELORUSKI vrhovni sud u srijedu je presudio da predsjednik Aleksandar Lukašenko može imati i više od dva predsjednička mandata unatoč drukčijoj ustavnoj odredbi, objavila je novinska agencija Interfax.

Predsjednik suda Grigorij Vasiljevič rekao je da ne vidi "velikih poteškoća" u mijenjanju postojećega ustava kako bi Lukašenko, ili bilo koji drugi izabrani predsjednik Bjelorusije, mogao ostati na toj dužnosti više od danas dopuštenih dvaju mandata.

"To se pravno može izvesti", rekao je. "Ustavne se odredbe mijenjaju i zakoni se mijenjaju, u tome nema problema".

Vasiljevičeva izjava odražava većinsko mišljenje vrhovnoga suda i otvara put da Lukašenko svoj mandat produži na neodređeno vrijeme, pod uvjetom da ga podrži 70-postotna većina u parlamentu.

Nekadašnji šef kolhoza Lukašenko Bjelorusijom vlada gotovo sam uz pomoć moćnog KGB-a i poslušnoga parlamenta čije članove on praktički postavlja.

Prvi je put izabran za predsjednika 1994., a onda je 1996. na referendumu koji su nezavisni promatrači ocijenili lažiranim uspio produljiti mandat do 2001.

Na izborima te godine dobio je, prema službenim podacima, više od 90 posto glasova birača, te osvojio drugi mandat koji istječe 2006.

Bjeloruski ustav ograničava broj predsjedničkih mandata na dva.

Pročitajte više