Blair: Koalicijske snage pokušavaju što prije stići u Bagdad

AMERIČKE i britanske snage koje se bore u Iraku pokušavaju stići do Bagdada što je brže moguće, izjavio je u ponedjeljak britanski premijer Tony Blair dodajući kako se vrlo skoro očekuju odlučujući sukobi s iračkim snagama.

"Vitalni cilj je stići do Bagdada što je brže moguće i tako približiti kraj ovog režima", rekao je Blair obrativši se zastupnicima u donjem domu britanskog parlamenta.

"Savezničke snage na čelu s američkim 5. Korpusom su na putu u Bagdad. Nalaze se na oko sto kilometara južno od Bagdada u blizini Karbale", rekao je britanski premijer.

"Uskoro će naići na diviziju Medina Republikanske garde i to će biti odlučujući trenutak".

Kako je kazao, to su snage najbliže Sadamu i njihov će otpor biti vrlo jak.

Međunarodna zračna luka strateški važnog grada Basre u južnom dijelu Iraka je sada "osigurana", obavijestio je zastupnike Blair.

Dio iračkih snaga u Basri, sastavljen od "žestoko odanih službi sigurnosti" još se opire, rekao je Blair. "Oni su opkoljeni, ali su još uvijek sposobni nanijeti našim postrojbama velike gubitke i zato se tamo krećemo s oprezom", dodao je.

Britanski je premijer kazao da bi turski upad u irački Kurdistan bio "potpuno neprihvatljiv" te je istaknuo da je to turskim vlastima jasno dano do znanja. "Što se tiče Turske bilo bi savršeno neprihvatljivo da s njezine strane dođe do nekog upada. To je vrlo jasno dano do znanja turskim vlastima", rekao je britanski premijer.

Pročitajte više