BLANCHET I FREEMAN DOBILI PRESTIŽNU NAGRADU SAG-A

Morgan Freeman i Cate Blanchett proglašeni su u subotu najboljim sporednim glumcem i glumicom na 11. godišnjoj dodjeli nagrada Udruge filmskih i televizijskih glumaca (SAG) u Los Angelesu.

Blanchett, rođena u Australiji, nagrađena je za ulogu Katharine Hepburn u "Avijatičaru", što ju je, kako je dodala iznenadilo jer, da je znala da će osvojiti nagradu, ne bi odjenula "tako usku haljinu" u kojoj je teško hodati do pozornice.

Freeman je nagrađen za ulogu mudrog starog gimnastičkog managera u filmu "Million Dollar Baby". Najboljom glavnom glumicom proglašena je Hilary Swank za ulogu u istom filmu čiji je redatelj Clint Eastwood.

"Želim zahvaliti svima koje poznajem", rekao je on nakon proglašenja.

Australski dobitnik Oscara Geoffrey Rush proglašen je najboljim glumcem u miniseriji ili televizijskom filmu za ulogu komičara Petera Sellersa u filmu "Život i smrt Petera Sellersa".

Rush je izjavio da je jedno od zadovoljstava snimanja tog TV filma bila prilika da se pogledaju svi Sellersovi filmovi.

Najboljom glumicom u mini-seriji ili televizijskom filmu proglašena je Glenn Close za ulogu Eleanor od Aquitanije u novoj verziji Zime jednog lava (The Lion in Winter).

U konkurenciji za prestižnu nagradu Udruge filmskih i televizijskih glumaca bili su glumci iz dva filma koji se smatraju favoritima za ovogodišnju dodjelu Oskara - "Avijatičar" Martina Scorsesea i "Million Dollar Baby" Clinta Eastwooda. Također su nominirani glumci iz komedije "Sideways", zatim iz drame o genocidu u Africi "Hotel Ruanda", filmske biografije Raya Charlesa "Ray" i filma "Finding Neverland", priče o obitelji koja je inspirirala J.M. Barrie da napiše "Petra Pana".

Dobitnici su izabrani glasovanjem 120.000 članova Udruge filmskih i televizijskih glumaca.

(Hina) xkga ysd

Pročitajte više