Blinken teško optužio Kinu

Foto: EPA

Američki državni tajnik Antony Blinken kritizirao je na talijanskom otoku Capriju kinesku potporu ruskoj obrambenoj industriji, rekavši da je Peking trenutačno glavni opskrbljivač Moskve u ratu u Ukrajini osiguravanjem kritičnih komponenti za oružje.

Rekao je da te radnje dolijevaju ulje na vatru "najvećoj prijetnji europskoj sigurnosti od kraja hladnog rata".

Govoreći na tiskovnoj konferenciji povodom završetka sastanka ministara vanjskih poslova G7 na talijanskom otoku Capri, Blinken je rekao da je Washington vrlo jasno dao do znanja Pekingu i drugima da ne bi trebali pomagati ruske ratne napore u Ukrajini.

"Kada je riječ o temeljima ruske obrambene industrije, glavni doprinos joj je u ovom trenutku je Kina. Imamo indikacije da Kina šalje alatne strojeve, poluvodiče i druge predmete s dvostrukom namjenom koji pomažu Rusiji da obnovi obrambene industrijske zalihe", rekao je Blinken.

"Kina ne može imati oboje"

"Kina ne može imati oboje. Ne može si to priuštiti. Želite imati pozitivne i prijateljske odnose sa zemljama u Europi, a u isto vrijeme potičete najveću prijetnju europskoj sigurnosti od kraja hladnog rata", rekao je Blinken.

SAD upozorava Kinu neka ne pomaže Moskvi u ratnim naporima još od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine, koja je uslijedila samo nekoliko tjedana nakon što su Rusija i Kina proglasile "partnerstvo bez ograničenja".

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock i sama je izrazila zabrinutost oko problema koje je iznio Blinken.

"Bude li Kina otvoreno težila sve jačem partnerstvu s Rusijom, koja vodi ilegalni rat protiv Ukrajine, mi to nećemo moći prihvatiti", rekla je Baerbock nakon sastanka s kolegama iz G7 na Capriju.

Američki dužnosnici prošli su tjedan izvijestili novinare o materijalima koje Kina dostavlja Rusiji, uključujući tehnologiju za bespilotne letjelice i projektile, satelitske snimke i alatne strojeve, koji nisu smrtonosno oružje, ali pomažu Rusiji obnoviti vojnu opremu kako bi održala svoj dvogodišnji rat u Ukrajini.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva rekao je da Kina nije akter u ukrajinskoj krizi i da se ne bi trebalo miješati u nesmetanu trgovinu između Kine i Rusije ili je ograničavati.

Predsjednik Joe Biden pokrenuo je to pitanje s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom u telefonskom razgovoru ranije ovog mjeseca, nakon čega su američki dužnosnici rekli da će Blinken otputovati u Kinu sljedećih tjedana.

Detalji Blinkenova putovanja još nisu objavljeni.

Pročitajte više