Bliski istok: Abbas odustao od posjeta Gazi, Bush se sprema u regiju

PALESTINSKI premijer Mahmoud Abbas, poznat i kao Abu Mazen, morao je zbog najnovijeg prodora izraelskih tenkova u srijedu odustati od posjete pojasu Gaze, dok istovremeno stižu izviješća da bi američki predsjednik George W. Bush, u nastojanju da spasi mirovni plan, mogao doputovati na Bliski istok.

Pred sam posjet palestinskog premijera, 15 izraelskih tenkova ušlo je u Beit Hanoun, a vojnici su podigli bodljikavu žicu i stavili natpis "zona sigurnosti, nema prolaza".

Abbas je u Beit Hanounu planirao razgovarati sa stanovnicima i procijeniti štetu posljednjeg upada izraelske vojske.

Beit Hanoun se nalazi u pograničnom području koje je Izrael, nakon što je Abbas obećao da će zauzdati nasilje, namjeravao prepustiti palestinskoj kontroli. Na obuzdavanje nasilja se Abbas obvezao nakon izražene potpore američkom mirovnom planu, no posljednji bombaški napadi Palestinaca samoubojica sveli su šanse preživljavanja tog plana na minimum.

Bush je i Abbasa i izraelskog premijera Ariela Sharona pozvao da pokušaju spasiti mirovni plan koji bi, primjenom recipročnih koraka, trebao 2005. uroditi osnivanjem palestinske države.

Prema New York Timesu, Bush razmatra mogućnost svog prvog predsjedničkog posjeta regiji, tijekom kojega bi se u Kuvajtu i Kataru sastao s dužnosnicima dviju strana.

Prema neimenovanom izvoru, taj je posjet malo vjerojatan ali moguć.

Pročitajte više