Blokiran rad istražnog povjerenstva za "Viktor Lenac"

Saborsko istražno povjerenstvo, koje bi trebalo utvrditi okolnosti oko državnih jamstava koja je bivša Vlada izdala riječkom brodogradilištu "Viktor Lenac" danas je, već na svojoj drugoj sjednici, privremeno prekinulo rad jer se HDZovi i oporbeni članovi povjerenstva nisu mogli dogovoriti oko toga koju dokumentaciju tražiti od mjerodavnih institucija.

HDZ-ovi članovi Branimir Glavaš i Emil Tomljanović inzistirali su da povjerenstvo od Vlade zatraži izvješće samo o tome jesu li i ostala brodogradilišta, ona u većinskom državnom vlasništvu, tražila, a nisu dobila državna jamstva.

S druge strane, predsjednik povjerenstva, HSP-ovac Anto Đapić te SDP-ova članica Dragica Zgrebec zahtijevali su da se od Vlade zatraži popis svih jamstava izdanih brodogradilištima, bez obzira bila ona u privatnom, poput Lenca, ili u državnom vlasništvu.

HDZ-ovci su taj oporbeni zahtjev ocijenili 'preširokim', odnosno da nadilazi ovlasti povjerenstva koje bi se, kažu, trebalo koncentirati samo na Lenac, dok su oporbenjaci uzvraćali da se pitanju dodjele jamstava treba prići sustavno, vidjeti kakva je bila praksa kako bi se moglo utvrditi jesu li jamstva dodijeljena Lencu bila incident ili su se temeljila na pravnoj osnovi.

U prilog svom zahtjevu Glavaš je isticao kako posjeduje informacije da su brodogradilišta u većinskom državnom vlasništvu također tražila državna jamstva, na koja se bivša Vlada oglušila, pa su ta poduzeća propala.

"Ako je to bilo tako, onda bivša Vlada nije skrbila o državnoj imovini pažnjom dobrog gospodara", rekao je, ustvrdivši da bi se već na temelju njegova zahtjeva moglo utvrditi jesu li osnovane sumnje da je bivša Vlada bivšem vlasniku Lenca Damiru Vrhovniku jamstva za kredite davala "po prijateljskoj liniji".

Oporbenim članovima Glavaš je poručio da, žele li doznati podatke o svim jamstvima, iniciraju osnivanje novoga povjerenstva.

Đapić je uzvratio da povjerenstvo, želi li utvrditi pravu istinu oko Lenca, ne može raditi na principu nadglasavanja, već dogovora i pristajanja na kompromise, "uz minimum korektnog rada".

Budući da su stavovi ostali nepomirljivi, Đapić je, ustvrdivši da je povjerenstvo blokirano, prekinuo sjednicu te najavio interne konzultacije oko daljnjeg rada.

Na novinarski upit kako gleda na opasnost da na idućoj sjednici bude nadglasan, budući da HDZ u sedmeročlanom povjerenstvu ima većinu od četiri člana, Đapić je odgovorio da neće pristati na "manipulacije" te da je spreman i na ostavku ne postigne li se kompromis.

Novinare je izvijestio i da posjeduje dokumentaciju po kojoj su od 1990. do 2002. raznim poduzećima izdana državna jamstva za kredite u visini od 26 milijardi kuna, te da je stoga, i za slučaj oko Lenca, važno utvrditi kakva je bila praksa dodjele državnih jamstava.

Novinarima se nakon sjednice obratio i Tomljanović, rekavši kako ne bi volio da se odluke na povjerenstvu donose nadglasavanjem, ali i naglasivši kako je praksa da se odluke donose većinom glasova.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više