Bolnice u Britaniji odbijaju operacije debelim ljudima i pušačima

Foto: 123rf

KROVNA britanska zdravstvena organizacija NHS, odnosno njena lokalna podružnica u Yorku, zabranila je debelim ljudima pristup nekim operacijama dok ne izgube na težini, javlja Guardian.

Taj potez, smatra kirurg specijaliziran za bolesti želuca Shaw Sommers, je čista diskriminacija jer je debljina također bolest. On smatra da je ova odluka u rangu s rasnom ili religijskom diskriminacijom.

Bolnica u regiji Vale of York donijela je odluku da ljudi kojima je index tjelesne mase iznad trideset moraju pričekati na operacije koje nisu hitne, poput operacije koljena i sličnih zahtvata.

Shaw Somers, doktor iz Portsmoutha, rekao je da se takav potez čini logičnim u vidu uštede, ali da je diskriminatoran jer je gojaznost također bolest.

Chris Hopson, visoko pozicionirani službenik NHS-a, rekao je da se radi o potezu kojim se štedi novac. On je dodao da bi se na razini cijele zemlje trebala održati velika javna rasprava o budućnosti zdravstvenog sustava u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u kojoj bi sudjelovali, ne samo političari, liječnici i službenici NHS-a, već i cjelokupna javnost.

Naravno, odluka o zabrani pristupa nekim operacijama debelim ljudima izazvala je veliku raspravu u javnosti. Clare Marx, predsjednica jedne od krovnih organizacija koja okuplja kirurge, rekla je da njena udruga pomaže ljudima da izgube na težini i da prestanu pušiti. No, smatra da zabrana operacije koja bi nekome mogla promijeniti život naprosto nije rješenje.

Spomenuta bolnica jedna je od devet britanskih bolnica koja se suočava sa velikim financijskim problemima pa su joj potrebne hitne mjere štednje.

Također, osim debelih i pušači teže dolaze do operacija. Njima će se operacije odgađati za šest mjeseci ili osam tjedana ukoliko prestanu pušiti. Naravno, i u tom slučaju je riječ o operacijama koje nisu hitne.

Pročitajte više